Društvo

Raspodijeljena oprema za digitalno emitovanje programa

Raspodijeljena oprema za digitalno emitovanje programa
Raspodijeljena oprema za digitalno emitovanje programa

Sarajevo - Savjet ministara BiH donio je odluku o raspodjeli opreme nabavljene u okviru prve faze projekta digitalizacije prenosne i emisione mreže javnih radio-televizijskih servisa u BiH.

Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva komunikacija i saobraćaja, a opremu je nabavio Savjet ministara BiH.

Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH će najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke zaključiti ugovor sa javnim radio-televizijskim servisima u BiH o međusobnim pravima i obavezama, a oni će u ovom roku zaključiti sporazum kojim će regulisati ravnopravno korištenje ove opreme, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prema odluci, Radio-televiziji BiH /BHRT/ se u vlasništvo dodjeljuje emisiona, prenosna i procesna oprema koja je projektom namijenjena za postavljanje i rad na lokacijama RTV dom Sarajevo, Hum, Vlašić, Mostar, Planinica, Fortica, Lisin, Velika Vidova, Zenica, Lisac, Tuzla, i Ilinčica, kao i pripadajući set mjerne opreme i rezervnih dijelova nabavljenih u okviru prve faze projekta.

Radio-televiziji Republike Srpske /RTRS/ u vlasništvo se dodjeljuje emisiona, prenosna i procesna oprema koja je projektom namijenjena za postavljanje i rad na lokacijama RTV dom Banjaluka, Kozara, Trebević, Bijeljina, Udrigovo, Brčko, Duge NJive, Istočno Sarajevo i Veliki Žep, kao i pripadajući set mjerne opreme i rezervnih dijelova nabavljenih u okviru prve faze projekta.

Ova oprema namijenjena je za uspostavljanje prenosa i digitalnog zemaljskog emitovanja programa javnih radio-televizijskih servisa u BiH, koji čine javni RTV sistem, kroz sistemsku izgradnju i zajedničko korištenje sinhronih mreža u svim digitalnim područjima u BiH.

Oprema će se koristiti za istovremeni prenos i emitovanje programa javnih RTV servisa na cijeloj teritoriji BiH u skladu sa odlukama Savjeta ministara BiH, zaključcima Odbora javnih RTV servisa u BiH, dozvolama Regulatorne agencije za komunikacije BiH, te opštim i tehničkim pravilima koja se primjenjuju na ovu opremu.

To znači da ista prava korištenja opreme imaju sva tri javna servisa u BiH, i to Radio-televizija BiH, Radio-televizija Federacije BiH i Radio-televizija Republike Srpske, nezavisno o tome ko je vlasnik i ko upravlja opremom na određenoj lokaciji.

U saopštenju se navodi da su javni RTV servisi u BiH ravnopravni korisnici kapaciteta opreme digitalne prenosne i emisione mreže dodijeljene ovom odlukom na cijeloj teritoriji BiH, s tim da javni servisi korištenje ove opreme međusobno ne naplaćuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije