Društvo

Raste broj oboljelih od karcinoma

Raste broj oboljelih od karcinoma
Raste broj oboljelih od karcinoma

BANJALUKA - U Republici Srpskoj iz godine u godinu raste broj oboljelih od karcinoma, a, prema posljednjim podacima, riječ je o oko 6.000 ljudi godišnje, rekla je večeras kandidat Socijalističke partije za Narodnu skupštinu Republike Srpske Zdenka Gojković.

 Gojkovićeva je na večerašnjoj radionici o zdravim stilovima života i prevenciji bolesti, koju je organizovao Aktiv žena Gradskog odbora SP Banjaluka, istakla značaj ranog otkrivanja karcinoma.

Ona je napomenula da postoje karcinomi koji se na vrijeme mogu otkriti i tako se može izbjeći skupo liječenje. "Ali, daleko je važnije da će takav čovjek duže i kvalitetnije da živi", rekla je Gojkovićeva.

Prema njenim riječima, danas u svijetu postoji dosta savremenih lijekova, a nisu cistostatici, već je riječ o biološkoj terapiji, odnosno veoma efikasnoj vakcini prilikom liječenja ovih bolesti.

"U Republici Srpskoj imamo veoma malo takvih lijekova i moramo se boriti da  imamo takvih lijekova i da ih omogućimo našim pacijentima", dodala je Gojkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije