Društvo

Redovne kontrole i protivpožarni aparat poželjni za svaki auto

Redovne kontrole i protivpožarni aparat poželjni za svaki auto
Foto: N.N. | Redovne kontrole i protivpožarni aparat poželjni za svaki auto

​BANJALUKA - Redovnim održavanjem automobila i otklanjanjem nedostataka u najvećoj mjeri može se spriječiti samozapaljenje vozila, koje je često na našim putevima, a uzroci samozapaljenja su razni, te stoodstotna zaštita ne postoji, tvrde automehaničari.

U prethodnih nekoliko dana došlo je do samozapaljenja vozila širom BiH. U četvrtak protekle sedmice došlo je do slijetanja i zatim samozapaljenja vozila na magistralnom putu Banjaluka - Prijedor, gdje je požar progutao automobil, a vozač je nađen mrtav.

Istog dana u Sarajevu je došlo do samozapaljenja autobusa za prevoz putnika, ali na svu sreću nije bilo posljedica po ljudske živote, a požar je brzom intervencijom vatrogasaca ugašen. Narednog dana, u petak, u Prijedoru se tokom vožnje zapalilo vozilo pežo 307, najvjerovatnije zbog neispravne elektroinstalacije, te osim materijalne štete nije bilo većih posljedica.

U jednom od banjalučkih servisa ističu da se redovnom kontrolom i održavanjem najbolje može spriječiti takav scenario, ali naglašavaju da je to veoma teško zbog loše finansijske situacije građana.

"Redovne kontrole su najbolje rješenje, ali se ne može garantovati hoće li se nešto desiti ili ne, jer su vozila stara, a ljudi nemaju novac da kupe novo vozilo. Kada dođe vozač u servis i kada mu kažemo da treba dati 2.000 KM za održavanje, on kaže da nema te pare i da njegov auto vrijedi svega 3.000 KM. Tako sve pada u vodu, jer od čega čovjek da plati, a auto mora da vozi", kažu u ovom servisu.

Oni kažu da su riziku od zapaljenja sklona vozila na plin, jer ako su crijeva lošijeg kvaliteta, dolazi do puštanja plina i zapaljenja.

"Do zapaljenja može dovesti i kabl koji se nasloni na vruć auspuh, a elektroinstalacije takođe mogu biti uzrok požara", kažu u ovom servisu.

Dodali su da je zamjena elektroinstalacije izuzetno skupa i da se ona i ne mijenja, te da ako se već ima novca za to, bolje je kupiti novi automobil, što je i najsigurnije.

Savjetuju vozačima da se u slučaju požara na njihovom četvorotočkašu tokom vožnje zaustave, napuste vozilo i pokušaju sami ugasiti požar ili da zovu vatrogasce.

Miroslav Travar iz auto-servisa "Miki&Garo" u Banjaluci kaže da razlozi samozapaljenja mogu biti razni, te da ne postoje pravila.

"Uzroci mogu biti razni, razlog može biti i fabrička greška. Instalacije koje su konstantno u dodiru s vodom dok se vozi mogu dovesti do kondenza i time spajanja plusa i minusa, koje na kraju dovede do zapaljenja", rekao je Travar i dodao da je protivpožarni aparat poželjan u svakom vozilu.

Neven Vukasović, vlasnik auto-servisa "Šandor" u Sarajevu, rekao je da je benzin mnogo više zapaljiv od dizela, te da su time generalno benzinci osjetljiviji.

"Gdje god da benzin prsne na vreo motor, on će se zapaliti, a dizel može da pršće koliko god, i neće se tako lako zapaliti. Sve je individualno, pa se to često dešava zbog nestručnih popravki prilikom zamjena crijeva goriva, gdje ono poslije pukne i slično. Ako je crijevo goriva dotrajalo, postoji rizik da ono pukne", kaže Vukasović za "Nezavisne" i ističe da samo treba više obratiti pažnju, kontrolisati vozilo čim se primijeti nešto sumnjivo.

On je pojasnio da su stara vozila rizična, dok se novija vozila neće zapaliti sama od sebe. Uzrok mogu biti i dotrajale elektroinstalacije, gdje prilikom varničenja dolazi do samozapaljenja.

"Elektroinstalacije se mogu samo kontrolisati, to niko neće mijenjati. Poželjno je u vozilima imati protivpožarni aparat za svaki slučaj, bez obzira na to da li je vozilo na plin, benzin ili dizel", savjetuje Vukasović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije