Društvo

Reis Kavazović: Snaga našeg naroda i zajednice je u budnosti i odlučnosti

Reis Kavazović: Snaga našeg naroda i zajednice je u budnosti i odlučnosti
Foto: Anadolija | Reis Kavazović: Snaga našeg naroda i zajednice je u budnosti i odlučnosti

SARAJEVO - U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna bajramska svečanost u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajram-namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je, između ostalog, kazao da "nasrtaji na naše duhovno i biološko biće, sada je to već izvjesno, neće prestati, neće prestati ni nasrtaji na našu zemlju, a uskraćivanje prava ljudima, negiranje njihovog identiteta i provokacije će se nastaviti, kao što će se nastaviti i negiranje zločina i veličanje zločinaca".

Podsjetio je da su jučer i sinoć hadžije obavili obrede hadža, a to je boravak na Arefatu i u tjesnacu Muzdelife. Danas je dan Mine, dan u kome je poslanik Ibrahim alejhiselam izvršio obred žrtvovanja kurbana.

"Danas je Kurban bajram. Milioni vjernika iz svih dijelova svijeta uputili su se ka Meki, da posvjedoče Allahovu jednoću i da se podsjete na zajedničku sudbinu roda Ademova. Svi smo mi, bez obzira na naše razlike, Allahova stvorenja. Svi smo od jednog oca i jedne majke. Danas, kada se podstiču podjele i razdori među nama, potrebno nam je Božije uže, potrebna nam je čista vjera u Svemilosnog, koja će nas okupiti oko zajedničkog ishodišta i smisla. Potrebna nam je Ibrahimova i Ismailova dova, koja će nas okrijepiti i okupiti kao jednu porodicu, kao jedan ljudski rod", rekao je reis Kavazović u obraćanju vjernicima.

Naša je vjerska obaveza, nastavio je, činiti ljudima dobro i pozivati ih da to i sami čine, kao što je i naša društvena obaveza čuvati demokratske institucije našega društva.

"Izbori koji su pred nama prilika su da potvrdimo naše opredjeljenje da živimo u slobodnoj i demokratskoj zemlji. Ne bismo smjeli dozvoliti da našim neizlaskom na izbore demokratski kapacitet naše zemlje bude ugrožen. Bosni i Hercegovini trebaju odgovorne politike, one koje imaju integralistički kapacitet i jaku patriotsku osnovu. Treba izbjegavati svaki vid populizma, fanatizma i olahkih obećanja. Zemlju trebaju voditi oni koji imaju znanje, osjećaj za ljude i domovinu. Snaga naše zemlje je u ljudima, koji se moraju pokrenuti da grade zemlju. Očekujemo u vremenu koje je pred nama uljuđenu demokratsku raspravu o životnim pitanjima, koja su od interesa za građane ove zemlje", naglasio je Kavazović.

Izrazio je sigurnost da će muslimani znati prepoznati one koji se "zalažu za slobodu, dostojanstvo, prosperitet, snagu i jedinstvo našeg naroda od onih koji su nametljivci".

Kavazović je poručio da samo tako "možemo polagati pravo na punu odgovornost izabranih da brinu o vrijednostima našeg naroda i domovine Bosne i Hercegovine, i da rade za dobrobit svih ljudi koji u njoj žive".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije