Društvo

Rekordan broj bolovanja u Unsko-sanskom kantonu

Rekordan broj bolovanja u Unsko-sanskom kantonu
Rekordan broj bolovanja u Unsko-sanskom kantonu

BIHAĆ - U prva tri mjeseca na području Unsko-sanskog kantona registrovano je 2.013 zaposlenika na bolovanju i to predstavlja svojevrsni rekord, izjavio je Almin Handanagić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Prema njegovim riječima, broj osoba koje koriste bolovanje se svake godine povećava, a na ova izdvajanja iz kantonalnog budžeta godišnje se utroši i do 2,5 miliona maraka, što su, smatra Handanagić, značajna sredstva.

"Protekle godine evidentirali smo preko 5.000 radnika na bolovanju. Evidentno je kako najveći broj njih dolazi iz javnog sektora, a ono što je indikativno jeste da su pojedinci na bolovanju i po nekoliko godina", istakao je Handanagić.

On je dodao kako je formirana služba kontrole čiji je zadatak da stane ukraj eventualnim nepravilnostima kada je riječ o korištenju bolovanja.

"Zatrpani smo prijavama poslodavaca koji traže da ispitamo bolovanja njihovih zaposlenika. Ono što treba istaći jeste da smo mi drugostepeni organ, budući da su komisije koje određuju bolovanje na nivou općinskih domova zdravlja", naveo je Handanagić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da u ovom segmentu postoje brojne zloupotrebe koje su rezultat nedovoljno efikasnog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije