Društvo

Rektor Banjalučkog univerziteta protiv odluke dekana o stažiranju

Rektor Banjalučkog univerziteta protiv odluke dekana o stažiranju
Foto: Velibor Tripić | Rektor Banjalučkog univerziteta protiv odluke dekana o stažiranju

BANJALUKA - Dekanski kolegijum Banjalučkog univerziteta izmijenio je Prijedlog odluke o pripravničkom stažu, koja za cilj, kako tvrde, ima da se najbolji studenti zapošljavaju kao asistenti i istraživači, a ne kao pripravnici, dok rektor smatra da na snazi treba da ostane dosadašnja praksa.

"Sam princip organizovanja stažiranja treba da bude nepromijenjen u odnosu na prošlogodišnju praksu, jer kroz princip stažiranja studenti dobijaju platu i stiču znanje, čekajući konkursnu proceduru. Sada je razlika u tome što dekan može, ali i ne mora da primi najboljeg studenta na pripravnički staž", rekao je za "Nezavisne" Milan Mataruga, rektor Banjalučkog univerziteta.

Prema riječima dekana, cilj je da se najbolji direktno zaposle kao asistenti. Oni žele da se fakultetima ostavi na izbor da li žele ili ne žele da najbolji studenti odrade pripravnički staž na njihovim fakultetima, da oni odluče hoće li ih zaposliti kao pripravnike ili kao asistente.

Darko Knežević, dekan Mašinskog fakulteta, kaže da je upravo zadržavanje studenata na fakultetima razlog donošenja ove odluke.

"Mi ne želimo najbolje studente da angažujemo kao pripravnike, već da ih zaposlimo kao asistente, kojih stvarno ima malo, što je njima i prihvatljivije jer im nakon godinu pripravničkog niko ne garantuje ostanak. Zna se desiti i da najbolji student provede godinu radeći u biblioteci ili studentskoj službi, a to nije njegovo zanimanje. Nama je prošle godine najbolji student odbio pripravnički, ali je bio zainteresovan da bude asistent. Dakle, oni ako i žele da ostanu na fakultetu, to je u ulozi asistenta", pojašnjava Knežević.

Dodaje da Banjalučki univerzitet dobija određena sredstva iz budžeta koja očigledno nisu dovoljna da pokriju sve izdatke za plate i ostale troškove, zbog čega su i fakulteti ograničeni u zapošljavanju asistenata.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, dijeli mišljenje kolege sa Mašinskog fakulteta.

"Dekani su saglasni u želji da se obezbijedi veći prostor za zapošljavanje najboljih studenata kao asistenata i naučnih istraživača, da im se da stalni posao i da ih tako ovdje zadržimo", uvjerava Trbić.

Ivan Šijaković, sociolog i profesor na Banjalučkom univerzitetu, kaže da kod ove odluke, koju je donio dekanski kolegijum, ima primjedbu što je dato na izbor fakultetu hoće li ili ne obezbijediti uslove za stažiranje.

"Treba je postaviti kao obavezu, da svaki dekan na svom fakultetu najboljem studentu generacije obezbijedi pripravnički bar na godinu dana, jer postoji mogućnost da će i ostati. Ja se odranije borim da prođu najbolji studenti, borim se protiv nepotizma, partijskog i zavičajnog principa i prolaženja studenata koji su imali jedva prosjek osam", navodi Šijaković.

Prijedlog odluke dekanskog kolegijuma naći će se pred Upravnim odborom Banjalučkog univerziteta naredne sedmice, a prema saznanjima Radoslava Gajanina, prorektora za naučnoistraživački rad i razvoj na UNI BL, ova odluka biće jednoglasno izglasana.

Željko Sladojević, predsjednik banjalučkog Studentskog parlamenta, kaže da su dekani zatražili da se stažiranje omogući i studentima sa drugih smjerova, a ne samo sa onog odakle dolazi najbolji student.

Pojašnjava da godinama sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta najbolji student bude sa arhitekture, te da priliku nikako ne dobiju studenti drugih smjerova.

"Univerzitet treba da nađe način da studente zadrži na fakultetima, a ne da nakon godinu dana pripravničkog bude upitno hoće li ostati na fakultetima i time najboljim studentima uskrati priliku da usavršavaju znanja i da se posvete struci. Pogotovo jer imamo ogroman broj gostujućih profesora i nedostatak asistenata", navodi Sladojević.

Borislav Vukojević, viši asistent na Odsjeku za novinarstvo i komunikologiju na FPN, smatra da je stažiranje na fakultetima korisno, te da bi opcija kao što je do sada bila trebalo da opstane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije