Društvo

Rijeke prijete, problemi na putevima

Rijeke prijete, problemi na putevima
Rijeke prijete, problemi na putevima

BANJALUKA - Pojedine rijeke u RS izlile su se u petak na puteve, a zbog kiše koja pada od početka sedmice pojedine opštine i gradovi proglasili su redovne mjere odbrane od poplava.

Zbog naglog rasta rijeke Ukrine na dijelu opštine Brod proglašena je vanredna situacija, a nekoliko kuća je i zaplavljeno.

Zaplavljenih objekata bilo je i u prijedorskom naselju Raškovac, dok na drugim područjima izloženim riziku nema izlivanja vode iz manjih vodotoka, rečeno je u petak iz Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora.

Kiša je pravila velike probleme i vozačima, jer je put Prijedor - Bišćani bio u prekidu, dok je na planini Borja došlo do odrona koji je ugrozio putnu komunikaciju Banjaluka - Teslić.

Zbog izlivanja rijeke Crkvene u Laktašima u prekidu je putna komunikacija Drugovići - Kriškovci, a u Novom Gradu zbog izlivanja rijeke Japre u prekidu su lokalni putni pravci Blagaj - Radomirovac i Blagaj - Vitasovci.

U opštini Derventa uvedena je redovna odbrana od poplava, dok je u Modriči brzom intervencijom građevinskih mašina spriječeno izlivanje potoka na području sela Vranjak, koji je prijetio da ugrozi komunikaciju Doboj - Modriča.

U Banjaluci, na sastanku Steve Mirjanića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, i gradonačelnika Slobodana Gavranovića dogovorene su hitne mjere za sanaciju štete od poplava.

Najveći prioritet je nasip u Česmi te drugi projekti na uređenju vodotoka, za šta je potrebno više od pet miliona maraka, za ovo će, kako je rečeno, sredstva obezbijediti Evropska investiciona banka po skraćenoj proceduri.

''Treba sanirati dva mosta i saobraćajnice u Česmi, za šta je potrebno dva miliona maraka, zatim treba da se ide u preduzimanje onih mjera na bujičnim potocima i drugim vodotocima koji su manjeg značaja za vodoprivrednu sferu, ali u velikim nevremenima prave veliku štetu", rekao je Mirjanić.

Najavljeno je da će do 15. oktobra biti izrađen projekat studije za integralno rješavanje voda u gradu.

"Imamo rok da zajedno definišemo studiju koja će integralno rješiti pitanje voda u Banjaluci, ona će biti osnov za vođenje politike u toj oblasti", rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije