Društvo

Rijeke u porastu, ali poplave ne prijete

Rijeke u porastu, ali poplave ne prijete
Rijeke u porastu, ali poplave ne prijete

BANJALUKA - Iako su obilne padavine proteklih dana uzrokovale porast svih rijeka u RS, nadležni ističu da opasnosti od poplava i crnog scenarija iz 2014. godine nema.

Takođe ističu da situaciju treba pratiti da bi se u slučaju nepogode moglo pravovremeno reagovati.

Uprkos porastu vodostaja,danas i juče jedino je rijeka Vrbas na mjernom mjestu Delibašino selo za 22 centimetra premašila kotu redovne odbrane od poplava. Vrbas je u jednom trenutku dostigao tačku od 332 centimetra, nakon čega je u opadanju, a prema posljednjim mjerenjima iznosi 272 centimetra.

U Civilnoj zaštiti RS rekli su da trenutno još nigdje nije alarmantno, ali da situaciju prate na terenu.

"Napredovali smo tehnički i ljudstvom, a poslije 2014. i iskustveno, svih pet područnih odjeljenja Banjaluka, Doboj, Biljeljina, Sokolac i Trebinje su spremni u svakom trenutku reagovati ako bude bilo potrebe, ali ništa alarmantno se ne događa", rekao je Željko Stojanović, portparol Republičke civilne zaštite.

Stojanović kaže da treba biti realan i reći da od poplava od prije dvije godine nije bilo prave odbrane, ali da je isto tako bilo i manjih propusta.

"Realno, za poplave od prije dvije godine nije bilo odbrane. Odbraniti se od protoka vode od 8.000 metara kubnih iz dvije rijeke nije moguće. To je protok rijeke Dunav, a mi korita za Dunav nemamo", rekao je Stojanović. Naglasio je da su u nekim dijelovima, kao što je to bilo u Doboju, kasno stigla obavještenja i upozorenja građanima.

Razloga za brigu dali su meteorolozi, koji do kraja maja prognoziraju padavine.

"Sljedećih dana, iako će vrijeme biti stabilno, dolaziće do zagrijavanja tla pa će i pored sunca i temperature do 25 stepeni dolaziti do jakih pljuskova, koje možemo očekivati svaki drugi dan", rekao je Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene.

Kuštrinović kaže da su se usljed klimatskih promjena četiri godišnja doba na ovim prostorima izgubila te da će klima u BiH s godinama biti sve sličnija klimi koju imaju neki dijelovi Grčke.

"Klima se mijenja. Sada, a u budućnosti još više, možemo očekivati velike količine padavina u kratkom vremenu i izuzetno sušna ljeta, to jest dva godišnja doba, sušno ljeto i kišnu zimu i proljeće", istakao je Kuštrinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije