Društvo

Roditeljskoj kući u RS potreban namještaj i bijela tehnika

Roditeljskoj kući u RS potreban namještaj i bijela tehnika
Roditeljskoj kući u RS potreban namještaj i bijela tehnika

BANJALUKA, SARAJEVO - Investicija izgradnje Roditeljske kuće u Banjaluci nije zaokružena iznosom od oko 850.000 KM prikupljenih na donatorskoj večeri 2014. godine, potvrdila je "Nezavisnim" Dijana Berić, sekretarica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra".

To znači, kako je precizirala, da ova sredstva ipak nisu dovoljna da se završi, odnosno da bude useljiva prva kuća u RS za roditelje koji dolaze iz unutrašnjosti kako bi bili uz djecu onkološke pacijente.

Za preostali dio opreme, odnosno namještaj i bijelu tehniku, "Iskra" će morati tražiti pomoć donatora, dok će grad Banjaluka za izgradnju pristupne saobraćajnice Roditeljskoj kući platiti 55.500 KM.

"U svom prvobitnom proračunu planirali smo da lokacija bude ispod Pedijatrije, a Regulacionim planom to je izmješteno na drugu parcelu. Pored toga, Udruženje je do sada platilo oko 100.000 maraka nepredviđenih troškova, jer mi smo prvi koji gradimo objekat u tom krugu i samim tim učestvujemo značajnim dijelom u infrastrukturi, izgradnji kanalizacione mreže, što će koristiti široj zajednici i svim narednim stanovnicima tog dijela naselja", pojasnila je Berićeva.

Nije poznato kada će kuća biti useljiva, ali gradnja, kako naglašava, neće stati. U pripremi je predračun za naredne troškove, kada će se znati i iznos sredstava koji je potreban za namještaj, bijelu tehniku i asfalt, odnosno koliko je potrebno novca da kuća bude useljiva.

"Ipak, velike rezultate dali su radovi koji su bili intenzivni tokom gotovo čitave zime, zbog čega je značajan dio urađen", rekla je Berićeva.

Predviđenom dinamikom urađeni su spoljni i unutrašnji radovi, temelj, spratnost, malterisanje, elektroinstalacije...

"Iako je ugovorena izgradnja kuće i opremanje, nećemo je moći dovesti do stanja useljivosti s ovim sredstvima, ali ćemo, nadam se, u tome uspjeti u što skorijem periodu. Molim sve za istinsko razumijevanje situacije i važnost adekvatnog pristupa ovome, jer velika sredstva jesu u pitanju, ali i površina od 500 metara kvadratnih, te dodatni ili nepredviđeni troškovi", rekla je Berićeva.

Riječ je o objektu koji će imati sedam apartmana, sve higijenske i zdravstvene uslove, dnevni boravak, kuhinju, trpezariju, igraonice, učionice, psihološku podršku, podršku socijalnih radnika, vešeraj, kao i dvorište sa zelenom površinom i igralištem, te  nekoliko parking mjesta.

Otvaranje Roditeljske kuće u Sarajevu, prve u BiH, prolongirano je s kraja prošle godine na 15. april i konačan termin je 26. april.

"Jednostavno, zbog brojnih donatora koje smo imali, tražili smo termin koji je idealan za sve i sada je to 26. april, od kada će biti i useljiva", rekla je za "Nezavisne" Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH".

Površina ove kuće je 666 kvadratnih metara, a imaće suteren, prizemlje i tri sprata, multifunkcionalnu prostoriju s igraonicom i dnevnim boravkom, zajedničku kuhinju i trpezariju, salu za sastanke i fizikalne vježbe, te prostorije za Udruženje.

To je deset apartmana, odnosno uslovi za deset porodica i još dvije majke, dok su im djeca u bolnici, a ukupni troškovi su iznosili 1,2 miliona KM.

Veliki troškovi za porodice

Prema podacima Hematoonkologije Klinike za dječje bolesti UKC RS, 60 do 70 novih pacijenata godišnje oboli u RS, odnosno bude 30 do 35 novih veoma teških slučajeva.

Istovremeno, 40 do 60 djece iz čitave BiH godišnje se liječi na Hematoonkološkom odjeljenju u Sarajevu.

Sve porodice imaju velike troškove koji nisu vezani samo za nabavku lijekova i sredstva koja snosi zdravstveni i socijalni sistem RS, dok su psihološka i ekonomska podrška od izuzetne važnosti.

Brojke

500 metara kvadratnih biće površina Roditeljske kuće u Banjaluci

7 apartmana imaće objekat

1,2 miliona KM ukupni troškovi za Roditeljsku kuću u Sarajevu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije