Društvo

SOS djeci u BiH putem interneta

SOS djeci u BiH putem interneta
SOS djeci u BiH putem interneta

Udruženje građana "Nova generacija", uz savjetodavnu liniju "plavi telefon", uskoro uvodi i e-mail savjetovanje, čime će njihova pomoć biti dostupna u cijeloj BiH.

"Do sada smo bili dostupni samo korisnicima 'M:tela', a od 18. februara ćemo biti na raspolaganju svoj deci u BiH koja imaju pristup internetu", potvrdila je  Snežana Jondža, koordinator rada "plavog telefona", dodajući da ovu novinu uvode zbog želje da budu na dohvat ruke što većem broju djece, ali i odraslih, te da im omoguće da i pismenim putem potraže pomoć i dobiju odgovor.

Ističe da je u toku proces izrade internet stranice "plavog telefona", koja će nuditi mogućnost e-mail savjetovanja. Tu će, kako najmlađi, tako i starija populacija, moći da potraže informacije o različitim problemima sa kojima se susreću.

Iz Udruženja ujedno najavljuju da će, s obzirom na to da imaju dosta poziva izvan radnog vremena, od 18. februara produžiti rad linije za dva sata, tako da će "plavi telefon" raditi od devet do 17 časova, svakim radnim danom.

Na tu savjetodavnu, anonimnu i besplatnu liniju za djecu, koja je u funkciji od februara 2013, tokom prošle godine je upućeno 477 poziva, od kojih je 277 servisirano, dok je 200 bilo propušteno zbog isteka radnog vremena.

Zvanični podaci pokazuju da "plavi telefon" zovu i djeca i odrasli  podjednako, s tim da su od ukupnog broja poziva na broj 080 05 03 05 više od 130 uputila djeca.

"Kada kažemo deca, mislimo na sve one do 18 godina. Oni zovu da potraže savet, da se konsultuju u vezi s određenim problemima koje imaju ili da prijave nasilje", priča Jondža.

Prijave nasilja  

Od 277 zaprimljenih poziva tokom 2014, 24 su bile prijave nasilja.

"Drago nam je da deca imaju dovoljno poverenja u liniju da nazovu i da prijave nasilje i da nastavljaju da zovu kako bi dobili podršku tokom krizne situacije u kojoj se nalaze, jer ova linija upravo i postoji da bi pružila deci ovakvu vrstu usluge", istakla je Jondža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije