Društvo

Sabini Omić pozlilo zbog priprema za pljenidbu imovine

Sabini Omić pozlilo zbog priprema za pljenidbu imovine
Sabini Omić pozlilo zbog priprema za pljenidbu imovine

TUZLA - Bivša radnica hotela "Tuzla" Sabina Omić je oko 11 sati prevezena u Dom zdravlja Tuzla, nakon što je ispred svoje kuće u ulici Meme Suljetovića ugledala radnike Opštinskog suda u Tuzli, koji su imali nalog za popis njene imovine kao pripremu za pljenidbu.

Ispred ulaza u njeno dvorište zaposlene u Opštinskom sudu u Tuzli dočekale su nekadašnje Sabinine radne kolege, ali i radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti. Oni nisu dozvolili njihov ulazak u Sabinino dvorište, a nakon što su sudski izvršioci napustili ulicu Meme Suljetovića, bivšoj radnici hotela "Tuzla" je pozlilo.

Sabina Omić je rekla kako je žrtva kredita koji je, zajedno sa 117 radnika hotela "Tuzla", podigla kako preduzeće ne bi otišlo u stečaj.

"Podigli smo kredit jer nam je rečeno kako ćemo sačuvati hotel i radna mjesta. Kada je došlo do privatizacije hotela, mi smo ga prodali novom vlasniku koji se obavezao da će otplaćivati i rate našeg kredita. Međutim, nijedna rata nije plaćena, a moj dug banci je kroz kamate i zatezne kamate narastao na više od 30.000 KM. Mogu se ubiti, ja drugog rješenja nemam. Imam bolesno dijete i živimo od moje minimalne penzije", kazala je Sabina Omić za Klix.

Njihov kredit, kako ističu radnici hotela "Tuzla", trebao je vraćati slovenački RAM invest. Kako obaveze prema Hypo banci nisu ispunjene, radnicima koji su podigli kredit dolaze sudski izvršioci koji popisuju imovinu pred pljenidbu. U međuvremenu, radnici hotela vode pravnu bitku sa RAM investom, koji je otišao u stečaj.

"Radnici su, nakon što je RAM invest kupio hotel, ostali bez svog vlasničkog udjela, kasnije i bez radnih mjesta, ali su im ostali dugovi koje moraju vraćati. Ovo je još jedan pokazatelj kako pravna država u BiH funkcioniše u slučaju običnih građana. Oni koji su počinili privredni kriminal i dalje se slobodno šetkaju", kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Radnici okupljeni u dvorištu Sabine Omić nisu dozvolili ulazak u dvorište sudskim izvršiocima, a poručili su im kako eventualnu kaznu trebaju adresirati na sve njih, a ne na Sabinu Omić i da će je oni solidarno platiti.

Slučaj Sabine Omić nije jedini. Sa istim problemom godinama se suočava još više od stotinu radnika hotela "Tuzla".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije