Društvo

Sačuvali kukuruz brzac

Sačuvali kukuruz brzac
Sačuvali kukuruz brzac

TREBINJE - Organizacija "Slow Food Convivium" iz Trebinja otkrila je sjeme starog kukuruza zvanog brzac, čija je velika prednost da mjesec dana prije dozrijeva od običnog, ali je od njega ukusniji i kvalitetnijih je nutritivnih vrijednosti.

"Tragajući za ovim starim sjemenima, brzac smo našli kod porodice Oro, u selu Veličani, u Popovom polju, gdje se u vrijeme dok nije betonirano korito rijeke Trebišnjice jedino i uzgajala ova žitarica", kaže Gordana Radovanović iz organizacije "Slow Food Convivium", čiji je cilj da nađe i zaštiti autohtone prehrambene biljke iz Hercegovine koje su na ivici nestajanja.

Istakla je da ova biljka brže raste i dozrijevala od ostalih kultura, tako da se mogla požnjeti prije nego što bi rijeka poplavila okolno zemljište, a i mnogo je ukusniji od uobičajenih hibridnih sorti.

Ona objašnjava da su godinu i po dana tragali za ovim kukuruzom i drugom sortom sijerkom, čije sjeme još nisu uspjeli naći, dok su brzac, kojeg u selima Popovog polja još zovu i stodanac, sačuvali Risto i Vasiljka Oro, ne prekidajući njegovu sjetvu ni za vrijeme proteklih ratnih sukoba, kada je Popovo polje bilo ratna linija razgraničenja.

Kod porodice Oro su se brojni gosti mogli uvjeriti da je i ukus brašna od brsca izvanredan, ali je, pored toga, poznato i njegovo bogatstvo kalijumom i vitaminom A, zbog čega su se odlučili da skuvaju puru od ovog kukuruza i ponude je kao obrok mališanima trebinjskog Dječjeg vrtića "Naša radost".

"Odlučili smo da ovaj obrok zdrave hrane pripremimo trebinjskim mališanima, znajući da su upravo ovi plodovi najcjenjeniji i na svjetskim trpezama i sajmovima", dodala je Radovanovićeva.

Ona je podsjetila da je brzac, zajedno sa već poznatim grahom poljakom, postigao veliki uspjeh i da je bio razgrabljen na nedavnom festivalu "Majka Zemlja" u Torinu, na kojem se izlaže zdrava hrana iz cijelog svijeta.

Radovanovićeva je pozvala sve poljoprivrednike hercegovačkih krajeva da prijave postojanje ugroženih vrsta žitarica, grahorica, voća i povrća i navela da su neka sakupljena sjemena još na ispitivanju, kako bi se utvrdila njihova autohtonost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije