Društvo

Sadikovićev predmet izdvojen iz optužnice protiv Čauševića

Sadikovićev predmet izdvojen iz optužnice protiv Čauševića
Sadikovićev predmet izdvojen iz optužnice protiv Čauševića
Srna

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH izdvojilo je predmet Anesa Sadikovića iz optužnice protiv bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Kemala Čauševića, potvrđeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je, u odnosu na Sadikovića, odvojen predmet i da je upućena nova optužnica Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u slučaju "Pandora dva" u kojoj se optuženi terete za finansijske zloupotrebe od 1,7 miliona KM, dok je budžet BiH oštećen za višemilionski iznos.

Bivšeg direktora UIO BiH Kemala Čauševića optužnica tereti za krivična djela zloupotreba službenog položaja, pranje novca i primanje dara i drugih oblika koristi.

Čaušević se tereti da je novac pribavljen činjenjem krivičnih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolini vrijednih oko 1,2 miliona KM. Nekretnine su blokirane na zahtjev Tužilaštva koje je Sudu BiH uputilo prijedlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnih djela.

Optužnica ga tereti i da je zloupotrijebio službeni položaj u preduzećima koja su učestvovala u proceduri javne nabavke za usluge štampanja kontrolnih markica na vrijednosnom papiru za potrebe UIO BiH, te omogućio nezakonitu uplatu oko 200.000 KM zbog navodne štete nastale u konkurentskom postupku, iako stvarne štete nije bilo.

Osim Čauševića, optužen je i Sedinet Karić za krivična djela davanje dara i drugih oblika koristi, a za ista krivična djela u optužnici se teretio i Anes Sadiković čiji je predmet izdvojen.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 100 dokaznih materijala.

U optužnici, koja je podnesena protiv Čauševića, Karića i Sadikovića navodi se da se Čaušević tereti da je kao direktor UIO BiH tokom 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH Anesom Sadikovićem i Sedinetom Karićem koji su vlasnici više preduzeća koja se bave uvozom.

Obećao im je povlašten status prilikom uvoza za njihova preduzeća u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netačni podaci, tražeći da mu Sadiković i Karić kao protivuslugu daju 1.000 KM po kamionu uvezene robe, na šta su oni pristali i davali mu novac na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjaluci.

Sadiković i Karić su Čauševiću od 2007. do 2011. godine za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila dali 1,72 miliona KM, i to Sadiković oko 1,2 miliona, a Karić oko pola miliona KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije