Društvo

Šakali zaklali više od 50 ovaca

Šakali zaklali više od 50 ovaca
Šakali zaklali više od 50 ovaca

Mještani u mjesnoj zajednici Čokorska polja vode pravi mali rat sa šakalima jer su im ove zvijeri u prethodne tri godine zaklale više od 50 ovaca i pričinile im veliku štetu.

Da zlo bude još veće, oštećeni ne dobijaju naknadu kao kada im štetu napravi zaštićena životinja, kao što je medvjed, jer se šakal vodi kao štetočina.

U domaćinstvu Jovića ove zvijeri su dva puta u posljednje vrijeme napadale ovce na ispaši, koja se nalazi nedaleko od porodične kuće.

"Prije desetak dana šakali su mi na ispaši ubili dvije ovce i jedno jagnje, a prije nekoliko dana su kod komšije podavili deset ovaca. Ovce su bile na pašnjacima, koji nisu puno udaljeni od kuća, a i neko ih obilazi više puta u toku dana i noći, ali su se opet usudili da dođu i napadnu", priča Vitomir Jović.

Dodaje da su šakali jagnje samo zaklali i ostavili, a odraslu ovcu pojeli čitavu, meso, kožu, iznutrice čak i popili krv, tako da su iza njih ostale samo kosti.

"Ovo i nije najveća šteta koju smo pretrpjeli. Prije dvije godine za jednu noć su mi ubili 16 ovaca, tako da od tada ja faktički vodim rat sa njima", ističe Vitomir Jović.

Radomir Jović, predsjednik Savjeta MZ Čokorska polja, kaže da su u protekle tri godine u hajkama ubili desetak šakala, ali da se ova životinja dosta namnožila jer, kako smo dobili informacije, vrlo rano, sa nekih osam mjeseci, postaju polno zrele.

"Prethodnih godina bilo je dosta štete. Samo kod jednog čovjeka su udavili 30 ovaca. Zamislite koliki je to udar na budžet čovjeka. Mi ćemo uraditi sve što je u moći mjesne zajednice, ali nadležno lovačko udruženje odlučuje da li ćemo ići u hajku na ovu životinju", rekao je predsjednik Savjeta MZ Čokorska polja.

Nema ni hajke ni nadoknade štete

Veselko Pejić, sekretar Lovačkog udruženja "Zmijanje" iz Banjaluke, rekao je da hajke na šakale neće biti, jer je počela lovna sezona.

"Petog oktobra počela je jesensko-zimska lovna sezona, a u toku nje se nikada ne organizuju hajke. Šakal je sada dosta aktivniji jer u ovo doba ima mlade. Nažalost, za štetu koju ova životinja prouzrokuje nema nadoknade štete jer nije zaštićena životinja i vodi se kao štetočina, a bogami i napravi puno štete", pojasnio je Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije