Društvo

Samci u RS u svakoj petoj kući

Samci u RS u svakoj petoj kući
Samci u RS u svakoj petoj kući

BANJALUKA - Tradicionalnih višečlanih porodica u Republici Srpskoj je sve manje, a čak svako peto domaćinstvo čine samci.

Rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine, koji su objavljeni krajem 2016., pokazuju da od 408.825 popisanih domaćinstava u RS njih 81.765 imaju samo jednog člana, odnosno 20,43 odsto domaćinstava su samačka.

Statistika pokazuje da je najviše domaćinstava koja broje dva člana 102.676, odnosno 25,11 odsto, dok je najmanje onih sa osam i više članova i to 4.398, što je jedan odsto ukupnog broja domaćinstava u RS.

Statističari su izračunali da prosječno domaćinstvo u RS ima svega tri člana. Najviše samaca je u Banjaluci, odnosno njih 13.195. Najmanje samačkih domaćinstava, 21 ima opština Istočni Drvar, međutim ako se uzme u obzir da je ukupan broj naseljenih domova u ovoj opštini 38, zaključujemo da skoro svako drugo ima samo jednog člana. U ovoj opštini ni jedno domaćinstvo nema šest ili više članova, dok je prema rezultatima popisa samo jedno četvoročlano.

Načelnica opštine Istočni Drvar Milka Ivanković kaže da je ova opština sama po sebi specifična, te da rezultati popisa ne prikazuju stvarno stanje na području ove lokalne zajednice.

- Neki stanovnici naše opštine, posebno mlađi iako stanuju ovdje, prijavili su se u opštini Drvar, uglavnom zbog zaposlenja ili školovanja, tako da teško možemo reći da su rezultati popisa pokazali koliko nas zaista ima i kakva je struktura domaćinstava - rekla je Ivankovićeva.

Sa najviše domaćinstava koja broje osam i više članova, njih 430, može se pohvaliti drugi po veličini grad u RS, Bijeljina.

Demograf Stevo Pašalić kaže da je ne samo kod nas, nego i u svijetu, prisutan trend takozvane difuzije porodice, odnosno cijepanje porodica na manja domaćinstva.

- Veliki broj samaca jedna je od posljedica procesa ubrzanog starenja društva. U budućnosti će biti sve izraženija pojava domaćinstva sa jednim članom - kaže Pašalić dodavši da u većim lokalnim zajednicama veći broj samaca.

- U gradovima je i izraženije cjepkanje porodica na manja domaćinstva, nego u seoskim područjima, gdje se još mogu pronaći, iako rijetke, velike porodične zajednice - istakao je Pašalić.

Sociolog Ivan Šijaković kaže da objektivno porodice sve rjeđe nemaju mogućnost da okupljaju više članova kako je to bilo ranije, jer pretežno mladi odlaze zbog školovanja i zaposlenja u druge gradove, a stariji ostaju na ognjištima.

- Trend zapadnog svijeta je da se porodice smanjuju, a da se zbog produžetka životnog vijeka i bolje zdravstvene zaštite povećava broj samaca u društvu - rekao je Šijaković i dodao da će u budućnosti gradovi u RS sve više postajati sjedište usamljenih ljudi.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije