Društvo

Samo 40 prijava, a na upis čeka 1.500 djece

Samo 40 prijava, a na upis čeka 1.500 djece
Samo 40 prijava, a na upis čeka 1.500 djece

Nakon dužeg perioda na zahtjev šire javnosti i roditelja djece predškolskog uzrasta raspisan je konkurs za prijem djece u državne vrtiće prema listama prioriteta, a na njega je stiglo svega 40 prijava.

Spisak onih koji su ostvarili najviše bodova trebalo je da bude objavljen u petak poslije podne na internet stranici JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Zašto je pristigao ovako mali broj prijava, a na upis čeka oko 1.500 mališana, Jelena Kurtinović, direktorka Centra, kaže da joj nije poznato.

"Iako smo se na razne načine trudili da obavijestimo roditelje da je u toku konkurs, pristiglo je samo 40 prijava. Možda je jedan od razloga što roditelji nisu mogli da čekaju, pa su tražili druga rješenja", ističe Kurtinovićeva.

Banjalučka Milena B. kaže da nije znala da prijavom na konkurs ostvaruje dodatno bodovanje.

"Na mjesto u vrtiću čekam godinu dana, a djevojčicu smo prijavili ranije. Mislili smo da nije neophodno i da se prijavimo i na konkurs, a posebno da bismo time ostvarili dodatne bodove", kaže ova majka.

Prema novom Pravilniku o postupku i načinu prijema, koji je na snagu stupio u avgustu, bodovi su se mogli ostvariti na osnovu uvjerenja o invalidnosti, potvrde o smrti jednog roditelja, ako drugi roditelj ima status samohranog roditelja, uvjerenje Centra za socijalni rad...

Ako se radi o porodici koja ima status korisnika novčane pomoći i dječjeg dodatka potreban je dokaz o tome, kao i ako je roditelj pripadnik manjinske etničke zajednice. Takođe, potrebni su i potvrda o zaposlenosti roditelja i nalaz klinike o utvrđivanju dijagnoze za teško oboljelog užeg člana porodice.

Prema pravilniku, djeca će u gradske vrtiće ubuduće biti upisivana putem javnog konkursa, koji će biti raspisivan jednom godišnje, od 1. do 15. juna svake godine. Slobodna mjesta koja se pojave tokom godine biće popunjavana mališanima sa spiska neupisanih na konkursu ili po listi prioriteta, koju će jednom mjesečno određivati Komisija za prijem djece.

Roditelji čija djeca ne budu primljena mogu u roku od osam dana uložiti prigovor, o kojem odlučuje direktor Centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije