Društvo

Šampion u fizici

Šampion u fizici
Šampion u fizici

Strahinja Samardžija, učenik osmog razreda OŠ "Dositej Obradović", na republičkom takmičenju iz fizike pokazao je zavidno znanje osvojivši prvo mjesto.

Domaćin takmičenja je bila banjalučka OŠ "Miloš Crnjanski", a za rješavanje zadataka olovke je naoštrilo 15 takmičara. Iako je rješavanje zadataka trajalo nekoliko časova, Strahinja nam priča da oni za njega nisu bili teški.

"Rješavali smo pet zadataka, a imali smo tri sata da ih uradimo. Zadaci nisu bili teški, a domaćini su nas fino ugostili", kaže Strahinja.

Ovaj dječak, pored fizike, veoma je uspješan i iz srpskog jezika, gdje je stigao do regionalnog takmičenja, a trenira i odbojku.

"Vježbao sam dosta, posebno mjesec dana pred takmičenje. U pripremama za takmičenja pomagao mi je i Veselko Dabić, nastavnik fizike", kaže Strahinja.

Iako je trenutno najbolji iz fizike, kaže da mu je ipak draža matematika, a gene za usjeh u ovim za većinu učenika teškim predmetima je naslijedio od majke Ljubice, koja je svojevremeno išla na takmičenja iz matematike.

"Strahinja ne vježba zadatke previše, ali je ipak dovoljno. Nije rob knjige i ima i slobodnih aktivnosti, ali opet nekada mu skrenemo pažnju više na igru. Očekivala sam da bude među prva tri ili četvrto mjesto na takmičenju iz fizike i baš smo se iznenadili. U čitavom rangu takmičenja osvajao je dosta bodova", kaže majka Ljubica Samardžija.

Strahinja dodaje su se njegovom uspjehu obradovali svi, ali najviše sestra, koja je godinu mlađa od njega.

Razmišlja o zanimanju

Za buduće zanimanje u srednjoj školi Strahinja Samardžija se još nije opredijelio, a za to ima još jednu školsku godinu.

Iako mu dobro idu prirodne nauke, kaže da neće žuriti, te da će o budućem zanimanju još da razmisli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije