Društvo

San o toplom domu postaje stvarnost srpskim povratnicima

San o toplom domu postaje stvarnost srpskim povratnicima
Foto: N.N. | San o toplom domu postaje stvarnost srpskim povratnicima

BOSANSKO GRAHOVO - Mještani federalnih opština Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo, koji su prije skoro četvrt vijeka prognani sa svojih ognjišta, vjeruju da će do zime dobiti krov nad glavom jer bi narednih dana trebalo da bude poznat izvođač radova za obnovu i izgradnju 113 kuća za srpske povratnike.

Tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, treći u protekle četiri godine, raspisan je prije nekoliko dana, a stanovnici ovih opština, koji su krov nad glavom već trebali da dobiju, nadaju se da će ovog puta imati više sreće i da tender neće biti poništen kao prethodna dva.

Viši referent u Odjeljenju obnove u opštini Bosansko Grahovo Žarko Bikić kaže da će na području ove opštine biti građeno 36, a ne 37 kuća kako je ranije planirano, jer je utvrđeno da jedan korisnik ne ispunjava uslove.

“Tender će ovih dana biti zatvoren, vidjećemo koliko će biti ponuda i da li će konačno biti izabran najpovoljniji izvođač. Ukoliko ne bude žalbi, radovi bi mogli početi već na ljeto. Međutim, ako bude žalbi, onda teško da će u ovoj godini projekat biti završen”, rekao je Bikić i dodao da u opštinskoj evidenciji imaju još 1.327 zahtjeva za obnovu kuća.

U zavisnosti od oštećenja, pojedini prijeratni stambeni objekti biće obnovljeni, a neki nanovo izgrađeni po sistemu “ključ u ruke”.

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša kaže da očekuje da će nakon dva propala tendera ovaj treći biti uspješan i da će konačno izabrati izvođača radova.

“Tenderi se sabotiraju i poništavaju u nedogled. Nadamo se da će ovaj put biti bolje”, rekao je Radivojša i dodao da bi na području Glamoča trebalo da bude izgrađeno 47 kuća.

Radivojša ističe da povratnici u Glamoču uglavnom žive od stočarstva i poljoprivrede, te da je u planu izgradnja vjetroparka na području ove opštine.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Mile Marčeta kaže da je sramota da se tenderi raspisuju i poništavaju kako kome padne na pamet i da narod godinama čeka na obnovu kuća.

Pozivam vlasti Srpske, FBiH i sa nivoa BiH da dođu i vide u kakvim uslovima žive povratnici u ovim opštinama. Treba da sjednemo i dogovorimo se kako da pomognemo da povratak teče nesmetano i da tim ljudima budu pruženi uslovi za život dostojan čovjeka - rekao je Marčeta.

Novi projekat

Žarko Bikić je istakao da je komisija prošle sedmice boravila u Bosanskom Grahovu i obišla 24 kuće koje će biti obnovljene u okviru novog projekta.

“ Komisija je pregledala svu potrebnu dokumentaciju i narednih dana znaćemo šta će biti s tim novim projektom”, rekao je Bikić.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije