Društvo

Sanacija klizišta i program izgradnje kuća

Sanacija klizišta i program izgradnje kuća
Sanacija klizišta i program izgradnje kuća

TUZLA - Predstavnici grada Tuzle, Federacije BiH /FBiH/, Federalnog zavoda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na prostoru FBiH i UNDP održali su danas u Tuzli sastanak na kome su govorili o sanaciji klizišta na području grada i Tuzlanskog kantona.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, ministar prostornog uređenja FBiH Desnica Radivojević, direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na prostoru FBiH Jasmin Jaganjac, predstavnik UNDP-ovog programa oporavka, te načelnici opština Gradačac, Sapna i Srebrenik.

Vlada FBiH i UNDP potpisali su memorandum o saradnji kojim je obezbijeđeno pet miliona KM za sanaciju klizišta na području BiH, odnosno Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, saopšteno je danas iz Gradske uprave Tuzla.

Imamović i predstavnici opština Tuzlanskog kantona, koje su pogođene klizištima, prezentovali su aktuelno stanje u vezi sa ovom problematikom, te upoznali sagovornike o stepenu pripremljenosti projektne dokumentacije za pristup predviđenim sredstvima.

Osnovni kriterijum za sanaciju klizišta biće broj stambenih objekata obuhvaćenih sanacijom. Grad Tuzla je već pripremio projekte za sanaciju klizišta u naseljima Badre i Solina, kojima će biti obuhvaćeno nekoliko stotina kuća.

Na sastanku je bilo riječi i o programima izgradnje kuća za porodice čiji su stambeni objekti uništeni u prirodnoj nesreći. Vlada FBiH, odnosno Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH i UNDP, obezbijedili su sredstva za izgradnju 40 montažnih kuća, od kojih će oko 20 biti namijenjeno za područje grada Tuzla.

Razgovarano je i o narednim aktivnostima koje trebaju preduzeti svi partneri u implementaciji, uključujući i lokalne zajednice.

U Tuzli su do sada kroz UNDP program oporavka od poplava obnovljene 33 oštećene kuće, u toku je obnova 27 oštećenih kuća, dok se ovih dana očekuje i objavljivanje liste korisnika za obnovu još oko 140 oštećenih kuća u Tuzli.

Predstavnici UNDP-a i Federalnog fonda izrazili su zadovoljstvo stepenom saradnje sa lokalnim zajednicama, pohvalivši i efikasnost rada gradske administracije Tuzla.

UNDP i Federalni fond potpisali su sporazum o izgradnji 40 montažnih kuća za područja pogođena klizištima, od kojih je 20 namijenjeno za područje grada Tuzla.

Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo visokim stepenom saradnje Federalnog fonda i lokalnih zajednica uključenih u projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije