Društvo

Sanirana ambulanta iznova otvorila vrata

Sanirana ambulanta iznova otvorila vrata
Sanirana ambulanta iznova otvorila vrata

DOBOJ - Oko 120.000 KM uložilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS za sanaciju dvije ambulante porodične medicine dobojskog Doma zdravlja, koje su uništene u prošlogodišnjim poplavama.

Za rekonstrukciju ambulante porodične medicine u Osječanima uloženo je oko 69.000 KM, dok je u onu u Donjoj Paklenici, koja je danas otvorena, investirano oko 49.000 KM.

"Ovo je prvi objekat u Domu zdravlja koji je saniran i otvoren nakon majskih poplava. Uskoro očekujemo da se završi i objekat Službe hitne pomoći, a ubrzo i ostali dio Doma zdravlja koji je bio potopljen. Ovdje u Donjoj Paklenici imamo oko 1.300 registrovanih pacijenata, to su osigurana lica, i još oko 300 neosiguranih lica, sada je stanovništvu, nadam se, bolji ambijent i dostupnija i kvalitetnija medicinska usluga", izjavio je Aleksandar Kovačević, direktor Doma zdravlja Doboj, te podsjetio da je visina vodenog talasa u ovom objektu bila 2,5 metara.

Daliborka Pejić, načelnica Službe porodične medicine, navela je da su pacijenti iz Donje Paklenice do završetka sanacije ambulante zdravstvenu uslugu dobijali u ambulanti u obližnjim Ševarlijama.

"Te ambulante su blizu jedna drugoj. Nakon poplave dogovor je bio da dolaze u Doboj, ali je mnogo jednostavnije bilo da odlaze u Ševarlije. Mi smo kao Služba pokušali da se organizujemo tako da je medicinska sestra za stara lica koja su ovdje registrovana odlazila u Ševarlije kod doktorice da donese recepte, uputnice i sve ono što im je potrebno, da bi im olakšala pristup zdravstvenoj zaštiti", pojasnila je Pejićeva.

Sedamdeset procenata sredstva za sanaciju dvije ambulante porodične medicine obezbijeđeno je iz kredita Svjetske banke, dok je 30 procenata trebalo da obezbijedi grad Doboj.

"Imamo obećanja da će grad Doboj zbog poplave biti oslobođen dijela tih sredstava, ali bez obzira na to da li ćemo finansirati tih 30 procenata ili ne, mi ćemo iz gradskog budžeta, kao što smo i do sada ulagali u nabavku određene opreme, nastaviti da pomažemo", rekao je Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Marko Stanarević, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da postoje planovi u skladu sa iskazanim potrebama da se preduzmu akcije za rekonstrukciju još nekih ambulanti, što će biti obavljeno u dogovoru sa nadležnim organima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije