Društvo

Sanjanka pokrenula svoj biznis: Suvenirnica puna novih ideja

Sanjanka pokrenula svoj biznis: Suvenirnica puna novih ideja
Foto: N.N. | Sanjanka pokrenula svoj biznis: Suvenirnica puna novih ideja

SANSKI MOST - Hobi vezan za izradu različitih suvenira, cvjetnih aranžmana, rukotvorina od bakra i drveta te drugih predmeta, Sanjanka Sanela Kazić (22) odlučila je pretočiti u biznis i prije godinu dana otvorila je vlastitu suvenirnicu u Sanskom Mostu, koja sada bilježi dobru posjetu.

Ova mlada djevojka kaže kako je talenat i ljubav za ovaj posao naslijedila od oca Irfana, ali da ga je vremenom prevazišla u mnogim stvarima.

"Poslije srednje škole dugo sam bezuspješno tražila posao u svojoj struci, a onda sam došla na ideju da pokrenem vlastiti biznis. Nisam se pokajala, jer sam za kratko vrijeme uspjela vratiti uloženi novac, a moja suvenirnica je postala prepoznatljiva", kaže ova mlada Sanjanka.

Dodaje da je tajna uspjeha u kreativnosti i novim idejama te ističe kako neprestano na tržište lansira nove proizvode.

"Ljudima se uvijek sviđa nešto što je originalno i time se rukovodim u ovom poslu", kaže Kazićeva.

Od mnogobrojnih proizvoda izdvaja ikebane i druge cvjetne aranžmane, koji su posebno traženi kod kupaca. Dodaje da u njihovoj izradi koristi prirodne materijale, koje potom kombinuje s različitim recikliranim predmetima i tako im udahnjuje novi život.

Objašnjava da su ikebane japanska umjetnost aranžiranja cvijeća i da predstavljaju mnogo više od običnog kombinovanja i umetanja cvijeća u različite ukrasne posude. Izložbene police njene male suvenirnice krase brojni drugi predmeti, koje ona strpljivo proizvodi i oblikuje, poput drvoreza i bakroreza, na kojima su prikazani različiti motivi i najčešće se radi o prepoznatljivim kulturno-istorijskim spomenicima i sličnim motivima.

Objašnjava kako je posebno zahtjevan postupak izrade bakroreza.

Ističe da je mnogo uspješnija u tehnici drvoreza, koja podrazumijeva specifični način obrade drveta i ima dugu tradiciju na području Bosne i Hercegovine.

"Od drveta izrađujem rezbarene kutije, zidne satove, slike na kojima su gradovi i drugi motivi. Pri izradi koristim klasični drvorezbarski alat, lemilice za pirografiju i proizvode za lakiranje i bojenje gotovih proizvoda, a ponekad upotrebljavam i tehniku intarzije", objašnjava Kazićeva.

Kaže da se ni u jednom trenutku nije pokajala što je pokrenula vlastiti biznis te da je žalosti što sve veći broj mladih ljudi odlazi van granica naše zemlje u potrazi za boljim životom. Dodaje da posla ima, posebno tokom ljetnog perioda, kada u gradu na Sani boravi veliki broj turista i Sanjana koji žive i rade u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije