Društvo

Saobraćaj bez zastoja

Saobraćaj bez zastoja
Saobraćaj bez zastoja

BANJALUKA - Saobraćaj se jutros na većini puteva u Republici Srpskoj odvija redovno, bez zastoja.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na učestale odrone na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina i preporučuju sporiju i oprezniju vožnju.

Posebno se skreće pažnja na odrone na putnim pravcima Karanovac - Kneževo - Ugar, Karanovac - Crna Rijeka, Crna Rijeka - Mrkonjić Grad, Banjaluka - Kotor Varoš - Teslić, Lapišnica - Prača, Kula - Trnovo - Podromanija - Sastavci i Dobro Polje - Miljevina - Brod na Drini.

Na regionalnom putu Bušletić - Modriča počelo je proširenje mosta na potoku Dusa, zbog čega je saobraćaj obustavljen. Radovi će se izvoditi do 26. juna, a alternativni pravac za vrijeme obustave je magistralni put Doboj - Modriča.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona i autobuse preko pet tona na regionalnom putu Bratunac 3 - Drinjača, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer je usljed prošlogodišnjih poplava došlo do urušavanja desne bankine i dijela saobraćajne trake do rijeke Drine.

Radi deminiranja terena biće izvršena privremena obustava saobraćaja od 8.30 do 15 časova na magistralnom putu Brodsko Polje - granica Republike Srpske i Federacije BiH /Brusnica/, na lokalitetu Kladar Donji 2.

Povremene obustave saobraćaja neće biti u dane vikenda i praznika, a na snazi je do 25. avgusta.

Zbog sanacije klizišta na kosini pored autoputa Gradiška - Banjaluka, na lokalitetu Kutlešin Gaj, do 22. juna je obustavljen saobraćaj u zaustavnoj i sporoj saobraćajnoj traci autoputa.

Na dionici magistralnog puta granica Republike Srpske Rača - Rača, zbog rekonstrukcije Savskog nasipa na lokalitetu Rača saobraća se naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, svakodnevno od 7 do 18 časova.

Zbog sanacije kolovoza na dionici magistralnog puta granica Republike Srpske /Brod/ - Granični prelaz Brod saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz moguća kraća zadržavanja.

Zbog izgradnje i rekonstrukcije vodovodnog sistema, od 7 do 18 časova saobraća se jednom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila, na dionicama magistralnih puteva Nova Topola - Klašnice 1 i lokacija /Novi Grad/ - Novi Grad 1, granica BiH/Hrvatske.

U toku je sanacija oštećenja kolovoza na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/, zbog čega se saobraćaj obustavlja više puta u toku dana, ne duže od 30 minuta. Na ovoj dionici na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 12 tona i vozila čija dužina prelazi osam metara.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj, na magistralnom putu Vukosavlje - entitetska granica /Karuše/ na dionicama Šešlije - Johovac i Johovac - Rudanka izmijenjen je režim saobraćaja, pa će saobraćaj biti obustavljan povremeno svaki puni čas po 15 minuta, radnim danima i subotom od 7 do 17, a nedjeljom od 7 do 13 časova.

Zbog izlaska vozila i građevinskih mašina angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Klašnice 1 - Prnjavor u zoni ukrštanja sa magistralnim putem Laktaši - Prnjavor.

Jednom saobraćajnom trakom saobraća se na regionalnim putevima Ukrina - Gornja Vijaka i Karanovac - Mitrović, na mjestu klizišta.

Na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka 2 - Razboj, preko mosta u mjestu Dragalovci, zabranjen je saobraćaj svim vozilima težim od pet tona ukupne mase i višim od 3,5 metra.

AMS Republike Srpske u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, Ministarstvom saobraćaja i veza i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske do kraja maja provodi akciju "Ne kucaj, da se ne bi zakucao" kojom se želi ukazati na opasnosti kojima su izloženi učesnici u saobraćaju, s naglaskom na one koji koriste mobilni telefon dok voze.

Usljed obilnih kišnih padavina tokom proteklih dana, na putevima u Federaciji BiH povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke.

Na dionici Zenica - Žepče u mjestu Begov Han saobraćaj se zbog radova na sanaciji odrona u vremenu od 7 do 19 časova odvija jednom trakom uz povremene obustave u trajanju pet do 10 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila na graničnom prelazu Brčko - Gunja.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije