Društvo

Saobraćaj se u BiH odvija nesmetano

Saobraćaj se u BiH odvija nesmetano
Saobraćaj se u BiH odvija nesmetano

Saobraćaj se na većini putnih pravaca u RS odvija bez dužih zastoja i posebnih ograničenja. Na dionicama na kojima se izvode radovi saobraćaj se odvija usporeno, a moguće su i povremene obustave.

U cilju nesmetanog održavanja penjačkog festivala "Drill and Chill Fetival" na mag. putu M-16  Karanovac Crna Rijeka na lokaciji kanjona "Tijesno" do 27.09.2015.godine, na snazi je privremena obustava saobraćaja u vremenu od 11:00 do 11:30h. U vrijeme trajanja obustave saobraćaj će se preusmjeriti na  alternativni putni pravac: Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad. Na istom  mag. putu  M-16,  Karanovac -Crna Rijeka  na loklitetu HE Bočac2,  izvode se radovi na miniranju terena, zbog čega su na snazi privremene obustave saobraćaja  u dva ternina od 11,00 do 11,30 i  od 13,30 do 14,00h.

 Zbog radova na izgradnji obilaznice  na mag. put M-16, dionici Karanovac -Crna  Rijeka u mjestu Bočac,  saobraćaj se odvija naizmjenično, lijevom saobraćajnom trakom magistralnog puta gledano iz pravca Karanovca, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Produženi su radovi na rekonstrukciji i sanaciji vodovodne i kanalizacione mreže na  dionici mag. puta M-4  Čelinac-Kotor Varoš (na području opštine Kotor Varoš). Saobraćaj se odvija  jednom saobraćajnom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila u  vremenu od 07-18 časova. Jednom saobraćajnom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila saobraća se i na dionici granica RS/FBiH (Otoka)-Novi Grad 1, u vremenu od 07:00 do 18:00 h.

Na dionici granica RS Rača-Rača,  zbog radova na rekonstrukciji Savskog nasipa  na lokalitetu Rača, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, svakodnevno od 07-18 časova.

U toku je I faza na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja na regionalnom putu R-474 Prnjavor-Doboj dionica u mjestu Dragalovci.  Tokom izvođenja radova na fazi I saobraćaj će se odvijati nesmetano uz povremene potpune obustave saobraćaja za sva vozila u trajanju  od najviše 45 minuta. Povremene potpune obustave saobraćaja provodiće se u periodima smanjenog intenziteta saobraćaja, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su radovi na sanaciji oštećenja kolovoza magistralnog puta na dionici Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje),  zbog čega  se saobraćaj obustavlja više puta u toku dana, ne duže od 30 minuta. Napominjemo da je na ovoj dionici na snazi  zabrana saobraćaja  za vozila čija ukupna masa  prelazi 12 tona i vozila čija dužina prelazi 8 metara.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banja Luka-Doboj, na magistralnom putu  M-17  Vukosavlje-granica RS/FBiH (Karuše) na dionicama Šešlije-Johovac i Johovac-Rudanka izmijenjen je režim saobraćaja i to tako da će se povremene obustave saobraćaja vršiti svaki puni čas i trajaće po 15 minuta (radnim danima i subotom od 07-17, a nedjeljom od 07-13 časova).(Predviđeno je da radovi traju do 31.12.2015.godine.).

Zbog izlaska vozila i  građevinskih mašina koje su angažovane na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj, izmijenjen je režim saobraćaja  na magistralnom putu M-16.1, dionica  Klašnice 1-Prnjavor u zoni ukrštanja  sa magistralnim putem Laktaši-Prnjavor i na dionici  mag. puta M-16,1 dionica Klašnice1-Prnjavor (naseobina Lišnja), od 07-19h  na snazi je izmjena režima saobraćaja,uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.(Ovakav režimi u odvijanju saobraćaja biće aktuelani do 31.12.2015. godine.).

Na regionalnim putevima R-476, dionica Ukrina-Gornja Vijaka i R-414 Karanovac-Mitrovići na mjestu klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

Prohodnost svih važnijih putnih pravaca  u FBiH je zadovoljavajuća, a uslovi za vožnju su  povoljni. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na GP u BIH trenuto nema zadržavanja dužih od 3o minuta.

Svi granični prelazi između Hrvatske I Srbije su i dalje  zatvoreni, osim GP Bajakovo-Batrovci, gdje je veoma pojačan promet putničkih vozila. Zadržavanja su trenuto do 3o minuta,  a kolona teretnih vozila, na izlazu, dugačka je oko 11 kilometara.Napominjemo da se očekuju znatno veća zadržavanja , obzirom da je to jedini granični prelaz koji je u funkciji.

Svima koji planiraju putovati ka Srbiji savjetujemo korištenje GP između BiH I Srbije (Rača, Pavlovića Most), gdje trenutno nema dužih zadržavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije