Društvo

Saradnja dva Arihva putokaz za uspješnu saradnju

Saradnja dva Arihva putokaz za uspješnu saradnju
Saradnja dva Arihva putokaz za uspješnu saradnju

BANJALUKA - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović danas je u Banjaluci, povodom Dana grada i Arhiva Republike Srpske, otvorio izložbu pod nazivom "Ličnosti i potpisi - Autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije".

Radmanović je istakao da ova izložba ima višestruki značaj, jer je otvorena povodom obilježavanja Dana grada Banjaluka i Arhiva Republike Srpske, te što se kroz izložbu prepliće saradnja dva arhiva, Srpske i Jugoslavije, odnosno dva glavna grada i pokazuje na djelu kako treba da funkcionišu specijelne i paralelne veze.

"Posebno se ističe kvalitet izložbe, odnosno dokumenata koji se nalazi u Arhivu Jugoslavije, koja je jedna od najznačajnihih arhivskih institucija u jugoistočnom dijelu Evrope", istakao je Radmanović novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da je uspješna saradnja ova dva arhiva putokaz i drugim institucijama iz oblasti kulture, ali i poličarima kako treba sarađivati.

Vršilac dužnosti direktora Arhiva Jugoslavije iz Beograda Miladin Milošević rekao je da ova izložba sadrži potpise 156 državnika, političara, diplomata i drugih javnih ličnosti koji su presudno uticali na događaje u Evropi od 1918. godine do 2000. godine.

"Ova izložba podsjeća na važne događaje od Konferencije mira u Parizu, do Velike ekonomske krize između dva svjetska rata, dolaska nacizma na vlast u NJemačkoj, početka Drugog svjetskog rata, stvaranja Pokreta nesvrstanih", naveo je Milošević.

On je istakao da će ovi autografi izazvati veliko interesovanje.

Direktor Arhiva Republike Srpske Dušan Popović rekao je da je ova izložba jedinstvena jer nema temu, već je riječ o galeriji fascinantnih likova.

Izložbu, koja će biti otvorena 10 dana, organizovao je Arhiv Republike Srpske u saradnji sa Arhivom Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije