Društvo

Sarajevo: Stravičan prikaz vršnjačkog nasilja, institucije i dalje nijeme (VIDEO)

Sarajevo: Stravičan prikaz vršnjačkog nasilja, institucije i dalje nijeme (VIDEO)
Sarajevo: Stravičan prikaz vršnjačkog nasilja, institucije i dalje nijeme (VIDEO)

SARAJEVO - Ni 48 sati otkako su nadležne institucije u Sarajevu primile video snimak koji dokumentuje epizodu vršnjackog nasilja u ovom gradu, nema nikakve reakcije!?

Verbalno nasilje nad dječakom (identitet poznat redakciji) u konkretnom slučaju provode stariji maloljetnici inicijala N.K. i E.H., poznati od ranije po istom obliku devijantnog ponašanja.

"Ovo se sada dešava mom dječaku, a kasnije se to isto može desiti i svakome od nas. On nije fizički ozlijeđen, ali je pretpio veliku traumu", stav je majke dječaka, koja je o svemu upoznala nadležne institucije.

Fondacija „Mahir i Aleksa“ iz Sarajeva upozorava na činjenicu da je snimak najprije postavljen na Youtube i to od strane dječaka koji su verbalno zlostavljali žrtvu?!

"Uznemirujući sadržaj prikazan na Youtubu samo je još jedan među brojnim, ali široj javnosti nepoznatim slučajevima bullyinga, koji tokom zadnjih godina u BiH poprima zabrinjavajuće razmjere. Razmjere socio-patološke epidemije. Istovremeno, ovakvo stanje ukazuje na inertnost, nezainteresovanost, nespremnost, ali i neefikasnost našeg policijskog, obrazovnog, pravosudnog i sistema socijalne skrbi, budući da je zlostavljanje ovog dječaka prijavljivano od strane roditelja institucijama sistema u nekoliko navrata!" navode iz fondacije, koja se obratila kantonalnoj vladi, ministarstvu obrazovanja i ministarstvu policije KS.

Sa konkretnim slučajem su upoznate i institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH i Ombudsmena za djecu RS.

"Unicef poziva nadležne da reaguju u skladu sa svojim ovlaštenjima, ukazujući na potrebu za višim stepenom preventivnog djelovanja po pitanju vršnjačkog nasilja u BiH. I ovo je jedna od posljedica dosadašnjeg nedjelovanja ili neadekvatnog djelovanja." stav je Unicefa u BiH, koji podsjeća i na, po BiH obavezujuće dokumente u segmentu prava djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video
Najčitanije