Društvo

Savanović: Boračke kategorije - prioritet

Savanović: Boračke kategorije - prioritet
Savanović: Boračke kategorije - prioritet

BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da Vlada Srpske čini sve da boračke kategorije ostanu prioritet, ali da su svi svjesni da njihova primanja nisu dovoljna za održiv život.

"Ali radna aktivnost stanovništva nije dovoljna za stvaranje nove vrijednosti i akumulaciju iz koje bi se crpila ta prava. Moramo tražiti način kako da se hitno realni sektor podigne na viši nivo, da se obezbijede investicije i napravi podnošljiva politička pretpostavka u BiH da bi bila dobra ekonomska podloga za te investicije", rekao je Savanović u Narodnoj skupštini.

Tokom rasprave o Prijedlogu programa rada ove institucije za 2017. godinu, Savanović je rekao da nema prostora za stvaranje novih obaveza u smislu uvođenja novih kategorija u prava.

"Zakon o pravima boraca je dobar, ali male su naknade koje je taj zakon definisao. Šta ako donesemo izmjene i dopunu zakona i uvedemo novo pravo, a ne možemo ga pratiti? To je gora varijanta nego da ga nismo donijeli", naveo je Savanović.

Poslanici opozicije predlagali su tokom rasprave da se u program rada uvrsti tematska sjednica o efektima ovog zakona do sada.

Savanović je rekao da Vlada traži način da ispoštuje zaključak Narodne skupštine kada je riječ o povećanju penzija, te podsjetio da penzioneri nisu prihvatili ponudu za jednokratnu pomoć.

"Postoji dobra volja Vlade da se poveća osnovica penzije. Kada smo prešli na isplatu iz trezora, uplata doprinosa iznosi do 60 miliona KM, a za isplatu penzija treba 83 miliona KM, i Vlada taj nedostatak namiruje", naveo je Savanović.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović rekao je da se ne sprovode zaključci Narodne skupštine, poput povećanja penzija, te da je bespotrebno donositi takve zaključke.

"Igrate se sa penzionerima, koji nemaju hljeba da jedu", rekao je Krsmanović i poručio da će učiniti sve da taj zaključak bude sproveden.

On je dodao da bi Narodna skupština trebalo da se bavi temom odlaska mladih, čiji broj dostiže i nekoliko desetina hiljada, kao i zakonom o ravnomjernom razvoju Srpske, zakonom o sukobu interesa, zakonom o korišćenju prirodnih resursa i zakonom o nezastarijevanju krivičnih djela u procesu privatizacije i stečaja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije