Društvo

Savanović: Federalni zavod MIO-PIO prekršio ljudska prava

Savanović: Federalni zavod MIO-PIO prekršio ljudska prava
Foto: N.N. | Savanović: Federalni zavod MIO-PIO prekršio ljudska prava

BANJALUKA - Zahtjev Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO-PIO) da srpski penzioneri uvjerenje o životu popunjavaju latinicom i takozvanim bosanskim jezikom nedopustiv je jer bezočno osporava jednom od konstitutivnih naroda BiH Ustavom i zakonima zagarantovanu ravnopravnost u upotrebi jezika i pisma, rekao je Srni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

"Time se na najgrublji način krše njihova ljudska prava", naglasio je Savanović.

On je izrazio nadu da je riječ o postupku neodgovornog i zlonamjernog pojedinca, a ne stavu institucije FBiH.

Savanović je pozvao Federalni zavod MIO-PIO da se javno oglasi o ovom neobjašnjivom i neoprostivom činu, te izvini korisnicima penzije iz reda srpskog naroda.

"Osim što predstavljaju kršenje Ustava, ovakvi postupci pojedinaca ili zvaničnih institucija bude i zle duhove prošlosti i ulivaju dodatno nepovjerenje u miran život jednih pored drugih na ovim prostorima", napomenuo je Savanović.

U Federalnom zavodu MIO-PIO od srpskih penzionera koji su zaradili penzije u BiH, a žive u drugim zemljama traže da uvjerenje/potvrdu o životu popune latinicom i takozvanim bosanskim jezikom ili im u suprotnom više neće slati penzije.

Prema nedavnom pisanju beogradske "Politike", Mirko Savić koji živi u Beogradu, a penziju je zaradio u BiH, do ove godine nije imao problem dok je potvrdu o životu na ćirilici slao Federalnom zavodu MIO-PIO.

On je, navodi list, iz Sarajeva dobio odgovor da neće nastaviti da mu šalju penziju ukoliko uvjerenje ne pošalje ispisano na "bosanskom jeziku", latinicom i ijekavicom.

Savić je ovaj problem riješio tako što su mu radnici Fonda PIO Srbije dali latiničnu potvrdu sa internet sajta Federalnog zavoda MIO-PIO, koju je popunio prema traženom zahtjevu iz Sarajeva.

U Fondu PIO Srbije naveli su da inostrani penzioni fondovi traže od korisnika penzije, koji imaju prebivalište u drugoj državi, da im jednom godišnje dostavljaju potvrde o životu kako bi dokumentovali da su živi.

Potvrda može biti ovjerena kod notara, ali i besplatno u svim organizacionim jedinicama Fonda PIO Srbije, i to na jeziku zemlje u koju se potvrda šalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije