Društvo

Savanović: Nastavlja se program stambenog zbrinjavanja

Savanović: Nastavlja se program stambenog zbrinjavanja
Savanović: Nastavlja se program stambenog zbrinjavanja

BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da Uredba o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije praktično predstavlja nastavak Programa stambenog zbrinjavanja 2008-2015. godine u Srpskoj.

"Ovom uredbom obuhvaćene su kategorije porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, koji se iz nekih opravdanih razloga nisu prijavili na javni poziv za stambeno zbrinjavanje", rekao je Savanović Srni.

Komentarišući stav Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ da je ovom uredbom trebao da budu obuhvaćeni demobilisani borci, Savanović je naveo da je tačno da su predstavnici BORS-a učestvovali u izradi ove uredbe i da su tražili da se ona proširi i na demobilisane borce.

"Nismo protiv toga, ali smo ocijenili da u ovoj fazi iz finansijskih razloga ne možemo Uredbu proširiti i na demobilisane borce zato što bi to proširilo potrebu za stambenim fondom koji ne bismo mogli isfinansirati", pojasnio je Savanović.

On je rekao da resorno ministarstvo ne spori demobilisanim borcima pravo na stambeno zbrinjavanje, jer među njima ima onih koji su materijalno ugroženi i nemaju riješeno stambeno pitanje, a najviše su stradali u proteklom ratu.

"Republika Srpska će u nekom narednom periodu učiniti sve u skladu sa ekonomskim mogućnostima da se najugroženijim demobilisanim borcima pomogne u rješavanju stambenog pitanja", poručio je Savanović.

Kada je riječ o primjedbi BORS-a da je za njih neprihvatljivo da prvostepeni organ bude neki opštinski službenik koji treba sam da rangira podnosioce zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, a ne stambena komisija, Savanović je istakao da je do sada bilo loše iskustvo sa komisijama koje nisu nosile nikakvu odgovornost u ovom poslu.

"U boračkim odjeljenjima u lokalnim zajednicama danas imamo ljude koji profesionalno rade i mislim da bi taj posao bolje odradili od komisije", ocijenio je Savanović.

Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ smatra da bi Uredbom o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije trebalo da budu obuhvaćeni i demobilisani borci kao najugroženija boračka kategorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije