Društvo

Savanović: Povećanje invalidnina u skladu s mogućnostima

Savanović: Povećanje invalidnina u skladu s mogućnostima
Foto: Srna/Arhiva | Savanović: Povećanje invalidnina u skladu s mogućnostima

BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je saglasan sa inicijativom Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske za povećanje ličnih invalidnina za 10 odsto u narednoj godini, ako to budu dozvoljavali uslovi u budžetu Republike Srpske.

"Resorno ministarstvo je saglasno da se povećaju lične invalidnine za ratne vojne invalide u Republici Srpskoj, ali se moraju uvažavati realnosti budžeta da se to realizuje, a to zavisi od rasta i razvoja ekonomije Republike Srpske", rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske godišnje za boračku populaciju izdvaja 227 miliona KM.

Savanović je rekao da, ako se uzmu u obzir sredstva koje ministarstva zdravlja i prosvjete Republike Srpske izdvajaju po osnovu besplatnog stanovanja u domovima, upisne politike, osiguranja na Zavodu za zapošljavanje, proizilazi da Vlada Srpske ukupno izdvaja oko 300 miliona KM na godišnjem nivou za boračku populaciju.

On je dodao da se u Republici Srpskoj isplaćuje 32.216 ličnih vojnih invalidnina i 20.558 porodičnih invalidnina za 50.774 korisnika vojnih invalidnina.

Prema njegovim riječima, za borački dodatak u budžetu Republike Srpske u ovoj godini planirano je 56,6 miliona KM, dok je za lične i porodične vojne invalidnine planirano da se izdvoji 152,8 miliona KM.

On je rekao da su Republici Srpskoj 208.354 kategorisana borca, od kojih 116.353 prve kategorije, 14.770 druge kategorije, te da ukupno ima 131.123 borca prve i druge kategorije demobilisanih boraca.

Savez organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske uputio je danas Vladi Srpske inicijativu da u planiranom republičkom budžetu za narednu godinu bude pronađena mogućnost za povećanje od 10 odsto ličnih invalidnina za ratne vojne invalide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije