Društvo

Savčić: Bitka za proboj koridora prva i najznačajnija

Savčić: Bitka za proboj koridora prva i najznačajnija
Savčić: Bitka za proboj koridora prva i najznačajnija

MODRIČA - Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da je bitka za proboj Koridora prva i najznačajnija, a po angažovanju srpskih snaga najveća operacija Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Operacija `Koridor` imala je za cilj povezivanje teritorija Republike Srpske, ali smo mi bili prinuđeni da vodimo još nekoliko operacija da bi povezali srpske teritorije", rekao je Savčić danas novinarima na Dugoj NJivi kod Modriče gdje su obilježene 24 godine od ove bitke.

On je podsjetio da je nakon operacije "Koridor" u proljeće 1993. godine vođena i operacija povezivanja dijela Podrinja, operacija "Lukavica" 1993. godine kada je spojena Hercegovina sa drugim dijelovima Republike Srpske, te Operacija "Višegrad" 1994. godine.

"To govori kolika je bila uloga Vojske Republike Srpske i policije u stvaranju Republike Srpske", istakao je Savčić.

On je podsjetio da, prema teoretičarima prava, državu čine teritorija, narod i vlast. "Da kojim slučajem Vojska Republike Srpske i policija nisu oružanom borbom obezbijedili teritorijalnu cjelovitost Republike Srpske, prvi uslov za stvaranje države ne bi postojao", naglasio je Savčić.

Savčić je rekao da zbog nemjerljivog doprinosa kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske i policije dali za stvaranje Srpske, postoji stvarna potreba društva za stalnom brigom o boračkim kategorijama.

"Boračka organizacija Republike Srpske danas bi morala imati poseban društveni status kao znak priznanja za sve ono što je urađeno u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekao je Savčić.

U Manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara jutros je Svetu arhijerejsku liturgiju služio umirovljeni vladika srednjoevropski Konstantin, uz sasluženje sveštenika Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Na spomen-obilježje na Dugoj NJivi kod Modriče danas su povodom obilježavanja 24 godine od vojne akcije "Koridor" položeni vijenci i cvijeće za 413 pripadnika vojske i policije Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, te služen parastos.

U ovoj operaciji poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika MUP-a Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je 1.129 ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije