Društvo

Savčić: Riješiti problem radnog staža za 3.500 boraca

Savčić: Riješiti problem radnog staža za 3.500 boraca
Foto: Arhiva | Savčić: Riješiti problem radnog staža za 3.500 boraca

LOPARE - Za 3.486 boraca, koji su napunili 65 godina života, a nemaju 15 godina radnog staža, treba naći rješenje da bi imali neku penziju, rekao je danas u Loparama predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić.

On je naglasio da su pitanja radnog staža veoma ozbiljna i istakao da su početna reagovanja Vlade Srpske pozitivna.

"Prema podacima Fonda PIO, takvih lica u Republici Srpskoj ima 3.486. To je pitanje koje smo postavili kao problem Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Srpske i da krenemo u rješavanje tog problema da bi ti ljudi imali neku penziju", rekao je novinarima Savčić, koji je prisustvovao 17. redovnoj sjednici Predsjedništva Skupštine BORS-a.

On je napomenuo da postoji praksa u svijetu da se ostvaruje penzija i za godinu radnog staža.

Nije logično, smatra Savčić, da se mora postaviti nekakva minimalna granica, pogotovo što većina od nepunih 3.500 saboraca imaju dupli radni staž koji nije uplaćen za one koji imaju manje od 15 godina staža, i to im čini prepreku da bi mogli ostvariti pravo.

"Fond PIO Republike Srpske primjenjuje zakone i zato treba tražiti druga rješenja, van postojećih, da bi se oni mogli primijeniti", rekao je Savčić.

On je rekao da je danas bilo riječi i o sudu časti "da bi malo više reda uveli u rad BORS-a".

"Njegovim formiranjem odredićemo nadležnosti, postupke i procedure. To nam je svih ovih godina, od 1993. godine, nedostajalo. Zato smo, možda, u pojedinim organizacijama imali priličnu dozu neodgovornosti i neorganizovanosti", rekao je Savčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije