Društvo

Savez sindikata RS čestitao 3. maj - Svjetski dan slobode medija.

Savez sindikata RS čestitao 3. maj - Svjetski dan slobode medija.
Savez sindikata RS čestitao 3. maj - Svjetski dan slobode medija.

BANJALUKA - Savez sindikata Republike Srpske čestitao je svim zaposlenima u medijskim kućama 3. maj - Svjetski dan slobode medija.

"Nažalost, uz probleme kao što su `rad na crno`, niske i neredovne plate, neplaćen prekovremeni rad i brojne druge probleme sa kojima se novinari i ostali zaposleni u medijima suočavaju, teško je uopšte govoriti o slobodi medija", navodi se u čestitki, koju je Savez sindikata uputio u ime 15 granskih sindikata, a posebno Sindikata medija i grafičara.

U Savezu sindikata naglašavaju da sloboda medija mora biti zasnovana na adekvatnom materijalno-socijalnom položaju zaposlenih u medijima, te sigurnim radnim mjestima, za šta se sindikat svakodnevno bori.

U čestitki se navodi da niska stopa sindikalizacije među novinarima onemogućava da se o problemima medijskih radnika u pojedinim medijskim kućama i govori, zbog čega i ove godine Savez sindikata poziva  zaposlene u medijma, koji to još nisu učinili, da se sindikalno organizuju.

Ove godine medijske radnike, kako se navodi,  čeka još jedan ogroman izazov – utvrđivanje posebnog i pojedinačnih kolektivnih ugovora kojima bi se definisao obim njihovih prava.

"Stoga pozivamo gransko udruženje poslodavaca u oblasti medija, te pojedinačno poslodavce, da pristupe pregovorima o ovoj temi. Bez kolektivnih ugovora, radna mjesta novinara i ostalih zaposlenih u medijima bila bi još nesigurnija, a njihova prava nedefinisana, što bi se svakako odrazilo na kvalitet rada i slobodu medijskog izvještavanja", ističu  iz sindikata.

Savez sindikata zbog svega ovoga, a imajući u vidu da medijski radnici svoj posao obavljaju za potrebe i u interesu javnosti, javnost u cjelini poziva na solidarnost i podršku medijskim radnicima u borbi za ostvarivanje radničkih prava, a time i veću slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije