Društvo

Akcioni plan zapošljavanja bez zelenog svjetla

Akcioni plan zapošljavanja bez zelenog svjetla
Foto: Jelena Đurđević | Akcioni plan zapošljavanja bez zelenog svjetla

BANJALUKA - Akcioni plan zapošljavanja za 2018. godinu nije dobio podršku Saveza sindikata RS i Unije udruženja poslodavaca, a izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 2017. godinu je vraćen na doradu, potvrdila je danas Ranka Mišić, predsjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS i liderka sindikata.

"Mi smo na prošloj sjednici akcioni plan zapošljavanja za 2018. godinu vratili na doradu. Sindikat je imao svoje primjedbe i vezane su za utrošak sredstava iz fonda Zavoda za zapošljavanje, a tražili smo da se svaki od projekata zapošljavanja finansira isključivo sredstvima Zavoda i jedan zanemariv dio sredstava iz budžeta Savjeta ministara", pojasnila je Mišićeva poslije današnje sjednice ovog savjeta.

Prema njenim riječima, kredit Svjetske banke u iznosu od 20.000.000 evra, koji treba da bude dostupan poslovnoj zajednici za zapošljavanje u realnom sektoru kako bi se na kraju svake godine refundirali iznosi za doprinose radnika koji su zaposleni u tom projektu, nije realizovan.

"Mi smo kao Savez imali primjedbu da 5.000.000 KM koje bi trebalo da da Zavod za zapošljavanje za refundiranje doprinosa poslodavcima na kraju 2018. godine bude namaknuto ili iz budžeta RS ili iz IRB-a jer tamo postoji fond koji bi mogao da obezbijedi ta sredstva za poslovnu zajednicu", rekla je Mišićeva i dodala da je, nakon što ove primjedbe nisu uvažene, ovaj akcioni plan odbačen.

Istakla je da je, kada je u pitanju izvještaj o realizaciji Akcionog plana zapošljavanja za 2017, on vraćen predlagaču, jer on, kako tvrdi, nije bio potpun i nije sadržao sve potrebne podatke.

Navela je da su poslovnoj zajednici potrebni podsticaji za zapošljavanje u realnom sektoru, kako bi se osigurao ostanak lica, zaposlenih kroz projekte zapošljavanja i nakon isteka projekta, kao i povećala produktivnost.

Naglasila je da Zavod za zapošljavanje RS mora da doživi svoju reformu, te da se prilagodi stvarnom životu, pa čak i ako je jedini način realizacije toga donošenje novog zakona.

"Nešto konkretno se mora učiniti da se povećaju plate radnicima zaposlenim u realnom sektoru jer RS ostaje bez radne snage", istakla je Mišićeva.

Dejan Mijić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da je izvještaj o realizaciji Akcionog plana za prošlu godinu vraćen na doradu jer žele da dobiju konkretnije podatke.

"Tražimo podrobnije podatke o zaposlenim licima zato što u 2017. godini nije dovoljno sredstava uloženo u realni sektor, tako da su sindikat i poslodavci odlučili da vrate ovaj izvještaj na doradu", rekao je Mijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije