Društvo

Savjet prihvatilo Izvještaj o ocjeni položaja nacionalnih manjina u BiH

Savjet prihvatilo Izvještaj o ocjeni položaja nacionalnih manjina u BiH
Savjet prihvatilo Izvještaj o ocjeni položaja nacionalnih manjina u BiH

SARAJEVO - Savjet nacionalnih manjina BiH je prihvatilo Izvještaj o ocjeni položaja nacionalnih manjina u BiH i uputiće ga nadležnoj parlamentarnoj komisiji na razmatranje.

Predsjedavajući Savjeta Tihomir Knežiček je kazao Feni da ovaj materijal sadrži izvještaj o stanju 17 nacionalnih manjina u BiH, koliko je to i zakonom o nacionalnim manjinama regulirano.

Po njegovim riječima, predstavnici Savjeta nacionalnih manjina su radili taj izvještaj, svaki predstavnik Savjeta je radio za svoju nacionalnu manjinu po određenoj metodologiji koja je prihvaćena od Savjeta.

"U toj metodologiji se traži informacija o samom nastanku nacionalne manjine, kako je uopšte došlo do nastanka, kolika je brojnost nacionalne manjine u smislu koliko ima pripadnika računajući da nemamo još zvanične podatke vezano za popis stanovništva", kazao je Knežiček.

Dodao je da je ovo, na neki način, test i udruženja nacionalnih manjina da sami pokušaju procijeniti koliko ima pripadnika nacionalnih manjina u BiH.

U izvještaju je tretirana i uloga nacionalnih manjina u razvoju društva u BiH.

"Poznato je da su mnogi pripadnici nacionalnih manjina dali doprinos u zdravstvu, arhitekturi, školstvu i slično i željeli smo i na taj način da obuhvatimo nacionalne manjine", kazao je Knežiček.

Dio ovog izvještaja se odnosi na udruženja nacionalnih manjina - koliko ih ima, koliko imaju članstva, čime se bave, koje aktivnosti rade, a jedno poglavlje se odnosi na pitanje ostvarivanja prava nacionalnih manjina - koliko u stvari nacionalne manjine ostvaruju svoja prava u BiH.

"Romi kao najbrojnija nacionalna manjina imaju najveći problem, to je već i poznato. Ali, takođe, ovaj izvještaj je pokazao da veliki broj drugih nacionalnih manjina ima problem održanja tradicije i kulture zbog nedostatka sredstava", kazao je Knežiček.

Dodaje da je bilo zanimljivo i da vide na koji način se uopšte finansiraju udruženja nacionalnih manjina u BiH, navodeći da od 17 nacionalnih manjina jedino Slovenci imaju, uvjetno govoreći, sistemski riješeno finansiranje, a ostalih 16 nacionalnih manjina nemaju kvalitetan način finansiranja.

Knežiček kaže da su na osnovu izvještaja urađene i preporuke koje se odnose na svaku od spomenutih oblasti.

Navodi da je to dokument koji je rezultat rada članova Savjeta nacionalnih manjina, a rađen je godinu dana.

"Dat je presjek stanja s martom 2015. godine i kao takav dokument će biti upućen u dalju proceduru, više kao informacija  različitim nivoima vlasti, od Parlamentarne skupštine BiH do entitetskih nivoa i opština koje takođe imaju pripadnike nacionalnih manjina, da se upoznaju kako to pripadnici nacionalnih manjina vide", kazao je Knežiček.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije