Društvo

Sejdić: Položaj Roma nije dobar

Sejdić: Položaj Roma nije dobar
Sejdić: Položaj Roma nije dobar

BRČKO - Koordinator Savjeta Roma u BiH Dervo Sejdić izjavio je danas da status Roma uopšte nije dobar uprkos tome što BiH nastoji da, provođenjem akcionih planova u okviru Dekade Roma, poboljša njihov položaj.

"Mislim da nismo puno uznapredovali ili imamo određeni, rekao bih, ograničeni napredak. O njemu se može govoriti kada posmatramo stambenu situaciju, ali kada je riječ o zapošljavanju, zdravstvu, te obrazovanju koje je prioritet prioriteta, onda je to daleko ispod prosjeka u regionu", rekao je Sejdić u Brčkom na okruglom stolu povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma.

Zamjenik gradonačelnika Brčkog Esed Kadrić naveo je da se ni distrikt ne može pohvaliti nekim značajnijim rezultatima, osim u pogledu stambenog zbrinjavanja.

"Što se tiče drugih problema koje treba rješavati, a za koje su Romi zainteresovani, nismo dovoljno odgovorili zadatku. Posebno kada je u pitanju zapošljavanje i njihova socijalna integracija u društvenu zajednicu u distriktu", rekao je Kadrić.

Policija Brčko distrikta, Udruženje građana "Romi na djelu" iz Brčkog i Omladinski centar "Vermont" organizovali su današnji okrugli sto s ciljem očuvanja identiteta romske zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije