Društvo

Šest opština sa jednocifrenim brojem novorođenih

Šest opština sa jednocifrenim brojem novorođenih
Šest opština sa jednocifrenim brojem novorođenih

BIJELJINA - U Republici Srpskoj šest opština ima jednocifren broj novorođenčadi u prošloj godini, podaci su Javnog fonda za dječiju zaštitu Srpske.

U Istočnom Kupresu u 2014. rođene su samo dvije bebe, a godinu ranije četiri. u Novom Goraždu rođene su četiri bebe, lani 10. U opštini Jezero su 2014. godine rođene četiri bebe, a samo godinu ranije ova opština je imala 14 novorođenčadi. 

U Trnovu je prošle gpdine rođeno sedam beba, godinu ranije devet, dok je broj novorođenih u Kalinoviku devet, a lani 12. 

Jednocifren broj od devet novorođenčadi ima i opština Istočni Stari Grad, ali u ovoj lokalnoj zajednici to je povećanje u odnosu na godinu ranije, kada su rođene četiri bebe. 

Portparol Fonda Marko Milisav rekao je Srni da su ovo podaci dobijeni na osnovu podnesenih i ostvarenih zahtjeva za pravo na pomoć za opremu novorođenčeta u 2014. godini u 60 lokalnih centara za socijalni rad. 

"Može se očekivati da broj rođenih u Republici Srpskoj 2014. godine bude jednak ili nešto viši u odnosu na prethodnu godinu, u kojoj je ovo pravo ostvareno za 9.661 novorođenče", ističu u Fondu za dječiju zaštitu. 

Kao ohrabrujuću, u Fondu izdvajaju činjenicu da se broj novorođenčadi povećao u opštinama Republike Srpske sa manjim brojem stanovnika kao što su Krupa na Uni, Kostajnica, Mrkonjić Grad, Šipovo, Bratunac, Han Pijesak, Istočno Novo Sarajevo, Sokolac i LJubinje. 

Najveći grad Republike Srpske Banjaluka prošle je godine postala bogatija za 1.824 bebe, slijedi Bijeljina sa 833 novorođenih, Prijedor u kojem su rođene 524 bebe, Doboj sa 510 novorođenih u prošloj godini, Zvornik sa 339 novorođenih i Trebinje u kojem je rođeno 239 beba. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije