Društvo

Šestogodišnjak iz Sarajeva koji ima teškoće sa sluhom, učiteljica i drugari naučili znakovni jezik

Šestogodišnjak iz Sarajeva koji ima teškoće sa sluhom, učiteljica i drugari naučili znakovni jezik
Šestogodišnjak iz Sarajeva koji ima teškoće sa sluhom, učiteljica i drugari naučili znakovni jezik

SARAJEVO - Kada se Mirzana Ćoralić obratila osnovnoj školi u svom sarajevskom naselju s pitanjem da li da upiše svog sina koji ima poteškoće sa sluhom, učiteljica Sanela Ljumanović se odmah dobrovoljno prijavila, bez puno razmišljanja.

I kada je stigao septembar, šestogodišnji Zejd je došao u razred i tiho sjeo u jednu školsku klupu. U to vrijeme niko u školi, pa čak ni Zejd nije znao znakovni jezik.

"Moraćemo nešto da smislimo", prisjeća se učiteljica Ljumanović svojih razmišljanja.

Ona je pokušala da na svoj način i svojim znakovima komunicira sa Zejdom, ali onda je došla ideja da cijeli razred nauči znakovni jezik zajedno za Zejdom.

Tri mjeseca kasnije prvačići Osnovne škole "Osman Nakaš" su usavršili osnove znakovnog jezika kako bi komunicirali sa svojim školskim drugom.

"Zejd", kaže Uma Nadarević (6), prekrštajući ruke kako bi pokazala njegovo ime. "Molim te", sklapa svoje dlanove, kao da se moli: "Možeš li mi pokazati svoj domaći zadatak iz matematike", kaže Uma, koristeći znakovni jezik.

Zejd uzima svoju svesku iz torbe i pokazuje joj krugove i kvadrate koje je nacrtao kod kuće. Uma mu zatim na znakovnom jeziku govori "Hvala" , a Zejd joj, naklanjajući se, odgovara "Nema na čemu".

BiH je 2003. godine usvojila zakon prema kojem je djeci s poteškoćama omogućeno da se u potpunosti integrišu u društvo, uključujući i škole. Djeca s posebnim potrebama imaju svoje profesionalne asistente, koji sjede s njima u razredu, prevode im ili im pomažu na neki drugi način. Međutim, u praksi, siromašna BiH teško da ima novca da obezbijedi normalno funkcionisanje škola, a djeca s poteškoćama su ostavljena na brigu i snalaženje roditelja, te dobroj volji školskog osoblja.

Zejd je imao sreće, a njegove učiteljice su uvjerene da je dječakovo samopouzdanje znatno poboljšano.

"On se danas raduje odlasku u školu", kaže njegova majka, koja je pokušala da ga nauči znakovnom jeziku prije škole, ali on jednostavno nije bio zainteresovan. "On je danas srećan i motivisan", kaže ona.

Ipak, Zjed je prije izuzetak nego pravilo u bh. društvu, kaže Anisa Šetkić-Sendić, koja je razred naučila znakovnom jeziku.

"Kada on sam vidi koliko druga djeca insistiraju na komuniciranju s njim, onda je to dodatna motivacija za njega. A, to je nešto što bi trebalo da bude normalno", kaže ona.

Zejd se u potpunosti uklopio u razred, a novi jezik se širi i van granica njihove učionice. Naime, djeca čak i svoje roditelje kod kuće uče znakovnom jeziku. Učiteljica Ljumanović o svemu kaže:

"Svi smo srećni što učimo novi jezik. Cilj nam je da naučimo Zejda i da čita s usana. On je dobro, pametno dijete."

(AP)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije