Društvo

Simpozijum u Trebinju okupio 100 vodećih stručnjaka iz laringologije i fonijatrije

Simpozijum u Trebinju okupio 100 vodećih stručnjaka iz laringologije i fonijatrije
Foto: N.N. | Simpozijum u Trebinju okupio 100 vodećih stručnjaka iz laringologije i fonijatrije

TREBINJE - U organizaciji Udruženja otorinolaringologa RS i uz podršku Gradske uprave, u Trebinju se održava simpozijum, koji je okupio 100 vodećih stručnjaka iz laringologije i fonijatrije iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Zoran Trifković, predsjednik Udruženja otorinolaringologa RS, uz podsjećanje da je u pitanju 24. simpozijum s međunarodnim učešćem, kaže da je Udruženje  otorinolaringologa RS organizovalo dosad i dva kongresa - 2011. i 2015. godine.

On je dodao da je cilj simpozijuma unapređenje ove specijalističke grane medicine u RS, za koju smatra da je napredovala u zadnjih 10 godina.

Rekao je da će na simpozijumu biti prezentovano 25 naučno-stručnih radova.

Nenad Stevandić, doktor i član Upravnog odbora Udruženja otorinolaringologa RS, istakao je da je ovo jedno od najstarijih udruženja u RS i da već dugi niz godina zajedno nastupaju s udruženjima iz regiona.

"Trudimo se da  imamo dobre i plodne teme, držimo jako dobar trend promovisanja medicine zasnovane na dokazima i promovisanja novih tehnologija u medicini napretka i sigurno da ono što našim građanima možemo da ponudimo je da pratimo svjetske trendove u razvoju otorinolaringologije", rekao je Stevandić.

Uz zahvalnost Gradskoj upravi, koja je pomogla organizaciju ovog simpozijuma, direktor Bolnice Trebinje Borislav Grubač je kazao da je ovo jedinstvena prilika da trebinjski ljekari nauče mnogo od osvojih kolega, ali i da oni iznesu svoja iskustva.

Jedan od učesnika simpozijuma je i akademik dr Novak Vukoje iz Novog Sada, član Evropske akademije nauka i stručnjak otorinolaringologije, koji je u svojoj bogatoj ljekarskoj karijeri operisao četiri državnika, među kojima je i nekadašnji libijski predsjednik Moamer el Gadafi.

Rekao je da se problemom hrkanja bavi već dvije decenije i da je razvio vlastitu hiruršku metodu za liječenje tog problema, uzrokovanog palatofaringealnom opstrukcijom, za koju je dobio zlatnu medalju na međunarodnom salonu inovacija u Moskvi 2008. godine, a ova se metoda primjenjuje danas u 26 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije