Društvo

Sindikat Agencije za lijekove: Svi zaposleni da dobiju veće plate

Sindikat Agencije za lijekove: Svi zaposleni da dobiju veće plate
Foto: Ilustracija | Sindikat Agencije za lijekove: Svi zaposleni da dobiju veće plate

SARAJEVO - Sastanak Stručnog vijeća Agencije za lijekove BiH održaće se naredne sedmice a jedna od tačaka dnevnog reda biće i povećanje plata zaposlenim u ovoj Agenciji.

Kako je rekao Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove BiH, predlaže se selektivni metod uvećanja plata po određenim sektorima, grupama zaposlenih u Agenciji.

"Oštro se suprostavljam takvom prijedlogu i ne želim da se nepravda ispravlja novom nepravdom koja će u konačnici dovesti do nezadovoljstva ljudi i suprostavljenosti određenih sektora koji su bitni u funkcionisanju Agencije. Svaki zaposlenik u Agenciji zaslužuje i zavređuje bolji materijani status", smatra Rustemović.

On predlaže da svi zaposleni dobiju povećanje plata, ako za to postoji zakonsko uporište.

"Ako se u skorije vrijeme ne poboljša materijalni status uposlenih bicemo prinuđeni na štrajk. To nam nije cilj, te molimo sve one koji odlučuju o ovim pitanjima da ozbiljno pristupe realizaciji datih obecćanja", rekao je Rustemović.

Kontrolni laboratorij ALMBiH je članica Ervopske mreže službenih laboratorija za kontrolu lijekova (OMCL mreza), kao takva posluje po standardima ISO 17025. Pri ulasku u Agenciju, Kontrolni laboratorij je imao 54 radnika, a sada broji 42.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je urgentno reagovao i odobrio prijem šest stručnih ljudi. Kako je pojasnio Rustemović, to nisu nova upošljavanja, već popunjavanje radnih mjesta odlaskom u penziju i prelaskom stručnjaka u druge institucije zbog lošeg materijalnog statusa.

Agenciju uglavnom čine visokostručni kadrovi, farmaceuti, ljekari, farmaceutski tehničari i drugo administrativno osobolje koje je osposobljeno za ovako visoko sofisticirane poslove.

"Agencija za lijekove nije birokratska institucija, donosi novac u budzet, tako da smo prošle godine oko 11 miliona KM zaradili, a vrlo malo povukli za plate i druge materijalne troskove Agencije. Sindikat Agencije za lijekove je u posljednjih mjesec dana imao dva sastanka sa ministrom civilnih poslova na temu poboljšanja materijalnog statusa uposlenih i u tom smislu su nam data obećanja za povećanje primanja. Ovim putem upozoravam da se ne radi o povećanju, jer smo mi ušli u Agenciju iz grupacije zdravstenih radnika koji su imali veća primanja, a samim ulaskom nama je osnovica nekoliko puta smanjivana odlukom Vijeća ministara, tako da smo dijelili sudbinu birokratsko administrativnog aparata na nivou zajedničkih institucija Vijeća ministara", pojašnjava Rustemović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije