Društvo

Sindikat zdravstvenih radnika FBIH prijeti štrajkom zbog granskog ugovora

Sindikat zdravstvenih radnika FBIH prijeti štrajkom zbog granskog ugovora
Sindikat zdravstvenih radnika FBIH prijeti štrajkom zbog granskog ugovora

SARAJEVO - Samo ljekari i rudari u FBiH rade za satnicu od dvije KM, zdravstveni sistem je izvitoperen i dovodi nas do toga da će se liječiti samo ko ima novac, a svemu je razlog nebriga vlasti za zdravstvo.

Kazali su to danas predstavnici Sindikata uposlenih u zdravstvu u FBIH najavivši za kraj juna generalni štrajk ako do 10. juna ne počnu pregovori o granskom kolektivnom ugovoru kojim će biti definisana prava zaposlenih u zdravstvu, čije je donošenje zakonska obaveza.

Govoreći o položaju zdravstvenih radnika i uopšte o stanju u zdravstvu, dopredsjednik tog sindikata Zijad Latifović naglasio je da zdravstvene ustanove u javnom sektoru ne mogu biti konkurentne privatnom jer nema dovoljno novca za njih mada se samo u Kantonu Sarajevo iz plata radnika izdvaja 350 miliona KM godišnje dok s druge strane Vlada izdvaja svega dva miliona KM. Takođe, svaki uposleni daje novac za 4,8 odsto drugih građana.

„Pare kojima raspolaže zdravstvo idu samo na liječenje, usluge, lijekove i plate, a nabavku opreme bi trebala da snosi država. Zdravstvo je skupo i nema dovoljno novca. Vi morate ugraditi protezu ako neko slomi kuk iako znate da neće moći hodati. U bolnicama svaki dan leži 10.000 pacijenata kojima se mora osigurati hrana, voda, struja, lijekovi i sve to na račun građana“, kazao je Latifović.

Tvrdi da je s druge strane prijavljeni prihod u privatnoj praksi je prešao 500 miliona KM jer građani, iako imaju osiguranje, moraju uslugu tražiti u privatnom sektoru. Dodao je da nemaju ništa protiv privatnog zdravstva nego traže samo da budu pozitvna konkurencija.

„Zašto se skupljaju novci za liječenje djece u inostranstvu? Jer Vlada FBIH nije ispunila obavezu da ako građanin da jednu KM Vlada mora izdvojiti još jednu. Dugovanja Vlade u tom dijelu su 650 miliona KM. Zdravstvene ustanove nisu PDV obveznici i nema im povrata novca, ali moraju kupiti lijekve i slično i time su obuhvaćene PDV-om. Tako je plaćeno 700 miliona KM PDV-a kojim nije vraćena nijedna KM“, rekao je Latifović.

Abud Sarić, predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu u FBIH, nalasio je da predlažu da se prihodi od akciza usmjere u zdravstvo, uvedu diferencirana stopa PDV-a, prošireno dobrovoljno osiguranje, dodatni mehanizmi kontrole, izjednači javni i privatni sektora, racionalizuju plate.

Predstavnici ovog sindikata istakli su i da su uslovi rada zdravstvenih radnika loši, te da 4.000 zapsolenih radi svaku noć.

„Ljudi moraju uzeti više dežura da bi popravili standard“, dodali su oni uz napomenu da u javnom zdravstvenom sektoru ima oko 28.000 zaspolenih te da će se, ako bude generalni štrajk, primati samo hitni slučajevi.

„Bez granskog kolektivnog ugovora nemate prava. Poslodavci će doći i reći radiš 12 sati i dajem ti platu koliko hoću“, pojasnili su u sindikatu i kazali da je jutros iz Ministarstva zdravstva FBIH obećano da će pregovori početi do 10. juna, ali poučeni iskustvom spremni su za štrajk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije