Društvo

Sindikati se oglasili pred formiranje budžeta: Policajci traže povišicu, prosvjetari dugovanja

Sindikati se oglasili pred formiranje budžeta: Policajci traže povišicu, prosvjetari dugovanja
Sindikati se oglasili pred formiranje budžeta: Policajci traže povišicu, prosvjetari dugovanja

BANJALUKA - Republički odbor Sindikata MUP-a RS donio je danas odluku da od Vlade RS zatraži pregovore o povećanju plata za pripadnike ovog resora.

"Postoji obaveza Vlade da se prije formiranja budžeta pregovara sa sindikatima o novoj cijeni rada. Mi ćemo već sutra uputiti prijedlog s argumentima koji govore da je krajnje vrijeme da se raspravlja o novoj cijeni rada, jer je ona punih osam godina 100 KM. Jedne godine smo čak imali i smanjenje od 10 odsto", kazala je Anica Jondić, predsjednik ovog sindikata.

Ona je rekla da, uprkos najavama nadležnih da državnim službenicima može lako doći do smanjenja plata, činjenice kao što su cijene života idu njima u prilog. Jondićeva se dotakla i teme prevoza pripadnika MUPa te informacije da su isti ostali bez prava na naknadu za prevoz.

"To je dezinformacija, situacija u kojoj naši pripadnici nisu mogli koristiti uslug javnog prevoza nije nastala kao posljedica kolektivnog ugovora, kao što se govorilo. Naime, radilo se o činjenici da su ugovori s javnim prevoznicima istekli i da je MUP raspisao tender za prikupljanje ponuda za nove ugovore", kazala je ona.

Danas su se oglasili i iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, gdje su rekli da je ukupan dug Ministarstva prosvjete i kulture RS prema radnicima u oblasti obrazovanja oko 3,5 miliona KM, od toga samo 600.000 KM za prevoz.

"Pozivam Ministarstvo da u narednih nekoliko dana radnicima u ovoj oblasti isplati zaostala dugovanja. Što se tiče priča o višku radnika, viška nema, a Sindikat će se boriti za svako radno mjesto", rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik ovog sindikata.

Radnicima za koje je odgovoran Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, on je odgovorio da će prosvjetarima biti izmirena sva dugovanja u skladu sa prilivom sredstava u budžet.

"Juče smo pustili jedan prevoz za radnike, a do nedjelje ćemo pustiti prevoz za učenike", rekao je Malešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije