Društvo

Sirene upozorile na vodu pred kućnim pragovima

Sirene upozorile na vodu pred kućnim pragovima
Foto: N.N. | Sirene upozorile na vodu pred kućnim pragovima

PRIJEDOR, KOSTAJNICA - Vanredno stanje odbrane od poplava proglašeno je u Kostajnici, gdje je vodostaj rijeke Une prešao kritičnu granicu od 450 centimetara, dok je rijeka Sana zaplavila oko 100 objekata u prijedorskim naseljima Tukovi i Raškovac te u prigradskim naseljima Gomjenica i Brezičani.

Kako izvor "Nezavisnih" iz Kostajnice ističe, voda je došla do kućnih pragova, a u kuće koje se nalaze na nižem području već lagano prodire.

"Jutros se oglasila sirena, proglašeno je vanredno stanje odbrana od poplave. U Hrvatsku Kostajnicu je došla i vojska, a Una je ista i kod nas i kod njih, tako da koliko je situacija alarmantna vidjeće se narednih dana", rekao je ovaj mještanin Kostajnice.

Fo
Foto: RTRS Kostajnica

Prema njegovim riječima, veći problem su kuće na obali Une, kao i magistralni put M-14 Kostajnica - Kozarska Dubica, koji je, kako kaže, zatvoren.

"U toku dana se očekuje talas porasta vodostaja, voda je u neke podrume i u pomoćne objekte prodrla, ali smo uspjeli da sačuvamo stambene objekte od plavljenja", rekao je za "Nezavisne" Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica.

Voda je izašla na Ulicu Ranka Šipke, te je tu, kako kaže, problematično.

Foto: Srna
Foto: Srna Prijedor

Muris Čirkić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Raškovac, istakao je da su zaplavljene kuće u Raškovcu koje se nalaze uz obalu Sane.

"Ljudi su u panici otkako je voda krenula prilaziti, a kako voda raste tako raste i strah. Iz Starog grada dolaze podzemne vode, koje ugrožavaju kuće, s tim da se očekuje da će te podzemne vode u narednom periodu još više krenuti", rekao je Čirkić.

Đuro Trubarac, šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Kozarska Dubica, istakao je da su u ovoj opštini i dalje na snazi vanredne mjere.

"Voda je zaplavila oko sedam stambenih objekata u mjestu Ševarlije i na potezu Kozarska Dubica - Kostajnica u mjestu Špilja saobraćaj je zatvoren, a što se tiče grada mi smo se obezbijedili već ranije, tako da nema nekih kritičnih tačaka", naglasio je Trubarac.

Foto: Kozarski net
Foto: Kozarski net

Dušan Vranješ, šef prijedorskog Odsjeka civilne zaštite, istakao je da je vodostaj Sane u padu oko dva centimetra.

"Smatram da situacija neće biti alarmantna jer do subote, kada se očekuju nove padavine, bi trebalo da voda stagnira, tako da će rijeka moći primiti novu količinu vode", kazao je Vranješ.

Kako je navedeno iz Federalne uprave civilne zaštite, Una je poplavila desetak objekata u mjestima Kulen Vakuf i Pokoj, dok se u Cazinu izlila rijeka Mutnica, ali nije ugrozila stambene objekte. Usljed naglog otapanja velikih količina snijega na području Bihaća pod vodom su 42 stambena objekta.

"Od toga je 17 u Kulen Vakufu, 12 u Pokoju, a ostatak u naseljima Vedro Polje, Mali i Veliki Lug, Golubić i Čavkić", kazao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nakon obilaska poplavljenih područja.

Dodao je da je Uprava grada angažovala i specijalni tim sa čamcem, koji će dostaviti vodu i hranu za mještane u Klisi koji su odsječeni jer je voda na putu.

Draško Rudan, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS, istakao je da nas u narednim danima očekuju padavine, a da će kiša najobilnija biti u subotu.

"U subotu bi moglo biti posebnih problema s vodostajima jer je zemlja već zasićena vodom, a vodostaji rijeka su već poprilično visoki", rekao je Rudan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije