Društvo

Siromašnu djecu iz BiH tjeraju da prose

Siromašnu djecu iz BiH tjeraju da prose
Siromašnu djecu iz BiH tjeraju da prose

AMSTERDAM - Holandska policija saopštila je da je najmanje 300 djece širom Evrope radilo za bande koje su ovu djecu prisiljavale na svakodnevne krađe, jer su im morali donijeti i do 1.000 evra dnevno. Iz policije kažu da djeca uglavnom potiču iz siromašnih porodica iz BiH, ali i drugih zemalja bivše Jugoslavije.

Policija je identifikovala četiri ove mreže i one djeluju u Holandiji, Španiji, Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, stoji u saopštenju holandske policije. Do ovog saznanja Holanđani su došli nakon što je šestoro djece, čiji je nestanak prijavljen u Holandiji, pronađeno u Španiji, gdje ih je jedan bračni par prisiljavao na krađe. Kako navode mediji, ovaj bračni par je s područja bivše Jugoslavije.

Iz Tužilaštva kažu da je ovo jedan od oblika savremenog ropstva.

Inače, s istragom se počelo još prije godinu dana, kada su istražioci iz Amsterdama primijetili grupu djece koju stariji konstantno iskorištavaju za džeparnje putnika na stanici. Vjeruje se da su djevojčice bile i seksualno zlostavljane, a jedna je čak ostala u drugom stanju. Prema pisanju holandskih medija, djeca su trenutno smještena u centre za zaštitu, a svi oni su bili žrtve trgovaca ljudima.

"Došlo je vrijeme kada moramo provjeravati koje dijete je žrtva trgovaca ljudima", izjavio je tužilac Varner den Kate.

On je dodao da je identifikovanje ovih bandi samo vrh ledenog brijega te da vjeruje da u Holandiji ima još djece koja su u jednoj vrsti ropstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije