Društvo

Sitni prestupnici stasaju u opasne kriminalce

Sitni prestupnici stasaju u opasne kriminalce
Sitni prestupnici stasaju u opasne kriminalce

SARAJEVO, BANJALUKA - Maloljetnike, koji su u sukobu sa zakonom, neophodno je već tada izvesti na pravi put, jer kada postanu punoljetni, često bude kasno, i tada postanu opasni kriminalci, kažu stručnjaci.

Ovakvih primjera ima mnogo. Možda najpoznatiji i najviše medijski eksponiran je Benjamin Delalić, sin ubijenog Sarajlije Ramiza Delalića, koji je prije napunjenih 18 godina tri puta bio hapšen zbog pucnjava. Nakon što je postao punoljetan, ponovo je hapšen zbog raznih krivičnih djela.

Mićo Letić, inspektor za maloljetničku delinkvenciju u MUP-u Kantona Sarajevo, tvrdi da Delalić nije usamljen slučaj.

"Nisu problem maloljetnici. Problem je što oni postaju punoljetni, a ništa se na njihovoj resocijalizaciji ne uradi. Oni samo nauče da budu opasniji i da čine teža krivična djela kada napune 18 godina", kazao je Letić.

Ističe da bi društvo nakraj s maloljetničkom delinkvencijom jedino moglo izaći kada bi sve institucije uradile svoj dio posla.

"Sada je opcija da su maloljetnički delinkventi ili u Zenici, u najstrožijem bh. zatvoru, gdje su smješteni sa okorjelim kriminalcima, ili na slobodi. Ne mogu ja maloljetnika koji je pucao ili nožem nekoga ubo poslati u disciplinski centar gdje su djeca koja su krala. Ne postoje mehanizmi za resocijalizaciju maloljetnika. Tako je u cijeloj BiH", naglašava Letić.

Kaže da poznaje sve kriminalce koji pucaju po Sarajevu ili su upetljani u najteža krivična djela.

"Svi su oni bili u mojoj evidenciji dok nisu napunili 18 godina. Oni su odrasli a da nisu rehabilitovani, nisu 'ispravljeni'. Nažalost, bojim se da će opet morati pasti mrtva glava, pa da se ovom problemu ozbiljnije pristupi. Kada bismo sa ulica sklonili 50 povratnika koji vrše krivična djela, u Sarajevu ne bi bilo kriminala. Ne možeš pet puta pucati i biti na slobodi", kazao je Letić.

On kaže da je veliki problem što se maloljetnički kriminal "seli" na Internet.

"Na forumima, Facebooku i općenito na Internetu, sada se dogovaraju pucanje, tuče i obračuni. Posebno je ovo izraženo kod maloljetnika", navodi Letić.

Vesna Popović, službenik za odnose s javnošću Institucije ombudsmana za djecu RS, upozorava da su mališani, u najranijem uzrastu, izloženi uticaju oružja, od crtanih i drugih filmova, do sličnih sadržaja.

"To povećava njihovu radoznalost, a da ih u isto vrijeme niko ne uči o rizicima i opasnostima  upotrebe oružja. Ako u najranijem uzrastu učimo djecu kako preći preko ulice, zašto ih ne učimo i šta uraditi kada dođu u kontakt sa oružjem", pita Popovićeva.

Isto tako, dodaje ona, ako prvi put kada je dijete došlo u sukob sa zakonom nije bilo adekvatne reakcije, ono nastavlja ponašanje koje odrasli dopuštaju. A, da je maloljetničko prestupništvo i te kako zastupljena pojava, pokazuju i policijski bilteni.

"Ukupno 353 maloljetnika narušila su prošle godine javni red i mir. Godinu ranije ih je bilo 320, odnosno, 10,3 odsto manje", navode u MUP-u RS.

Tokom februara na području FBiH maloljetna lica počinila su čak 114 krivičnih djela, pokazuju podaci FUP-a.

"U februaru je prijavljeno 1.392 maloljetnih delinkvenata", kažu u FUP-u.

Raduje, ipak, podatak da policija u nekim dijelovima zemlje uspijeva da smanji broj prekršaja u "režiji" tinejdžera, a tu spada i CJB Banjaluka.

"Kada su maloljetnici kao izvršioci krivičnih djela u pitanju, tokom prva tri mjeseca ove godine zabilježili smo pad od 22,4 odsto", rekao je Mladen Marić, načelnik CJB Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije