Društvo

Sjećanje na studente i radnike Univerziteta u Banjaluci

Sjećanje na studente i radnike Univerziteta u Banjaluci
Sjećanje na studente i radnike Univerziteta u Banjaluci

BANJALUKA - Na spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjaluci danas su, u okviru programa obilježavanja 39 godina rada i razvoja Univerziteta, položeni vijenci i prislužene svijeće, te je služen parastos.

 Na ploči je upisano 87 imena, uglavnom studenata i asistenata, ali i drugih radnika koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu kao pripadnici Studentske brigade i redovni vojnici Vojske Republike Srpske /VRS/.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić naveo je da se svake godine, povodom dana Univerziteta, polaže cvijeće na spomen-ploču za 87 heroja otadžbinskog rata da bi im se još jednom odala počast i iskazala zahvalnost porodicama čiji su najmiliji dali živote za izgradnju Republike Srpske.

Navodeći da Univerzitet privodi kraju izradu novog regulacionog plana kampusa "Univerzitetski grad", koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, Stanić je rekao da je planom predviđeno da u novom kampusu bude izgrađena spomen-kapela kao znak sjećanja na Studentsku brigadu i na određen način spomenik studentima, herojima otadžbinskog rata koji su ugradili živote u temelje Republike Srpske.

"Na taj način otećemo od zaborava ovu omladinu, odnosno sjajne studente i asistente našeg univerziteta koji su poginuli u otadžbinskom ratu", naglasio je Stanić.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija, koji je prisustvovao polaganju vijenaca na spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjaluci, rekao je da je ogroman broj mladih stradao sa idejom stvaranja Republike Srpske.

"Prevelika je to cijena i kada danas o tome govorimo moramo da kažemo da je Srpska stvarana u pravom smislu krvlju najboljih i prerano odraslih mladih ljudi. Moramo biti svjesni da je veliki broj mladih ljudi bio spreman da uzme pušku i da se bori za ono što mi danas uživamo", istakao je Mutabdžija.

On je naglasio da je Univerzitet u Banjaluci najvažnija visokoškolska ustanova u Srpskoj, koja postavlja nove kriterijume i standarde u akademskoj zajednici.

"Vjerujem da će akademsko osoblje i svi zaposleni Univerziteta u Banjaluci i ovu godišnjicu posvetiti prije svega sagledavanju svih nedostataka i unapređenju kvaliteta naučno-istraživačkog i pedagoškog rada", rekao je Mutabdžija.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Nevenka Pavlović, čiji je sin bio učesnik Studentske brigade i koji je od posljedica leukemije preminuo 1997. godine, prisjetila se dana kada su studenti išli u otadžbinski rat.

Ona je rekla da su NATO snage koristile municiju sa osiromašenim uranijumom, ističući da su studenti na ratištu bili izloženi zračenju.

Pavlovićeva kaže da svake godine dolazi da oda počast i da se prisjeti tih mladića koji su bili kolege njenog sina i koji su živote dali za Republiku Srpsku.

Osim članova porodica poginulih studenata i radnika Univerziteta u Banjaluci, vijence su položili rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić, predstavnici boračkih organizacija Srpske i Banjaluke, Unije studenata Republike Srpske, te Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije