Društvo

Školarina za narednu akademsku godinu ostaje ista

Školarina za narednu akademsku godinu ostaje ista
Školarina za narednu akademsku godinu ostaje ista

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da će iznos školarine za narednu akademsku godinu ostati isti.

Nakon sastanka sa rektorima univerziteta u Banjaluci Stankom Stanićem  i Istočnom Sarajevu Radoslavom Grujićem, te predstavnicima studentskih predstavničkih tijela, Malešević je rekao novinarima da je stav univerziteta da školarina ostane ista, dodajući da će i odluka Vlade Srpske, vjerovatno, biti kao i prijedlog sa univerziteta.

Ministar prosvjete i kulture smatra da univerziteti moraju tražiti unutrašnje rezerve, te da između dva univerziteta treba uspostavljati tješnju saradnju, navodeći primjer da je jeftinije da na Palama bude angažovan profesor iz Banjaluke, ako u Banjaluci drži predmet koji se sluša u jednom semestru, a prima platu za dva semestra.

"Onda je normalno da se određenim načinom organizacije samo na drugom univerzitetu dođe do toga da profesor koji predaje u Banjaluci prvi semestar, drugi semestar predaje isti predmet na Palama, Brčkom ili u Doboju i na taj način će profesori zarađivati svoju platu, a ne dobijati", kaže Malešević.

Malešević je istakao da bi privreda trebalo da vodi takvu politiku da se grade privredni subjekti koji mogu da "apsorbuju" radnu snagu koja je na biroima.

On je napomenuo da mladi, prilikom upisa na fakultete, moraju voditi računa o tome šta se traži na tržištu, a ne da upisuju ono što vole.

"Mnogo studenata upisuje, primjera radi, geografiju jer to vole, a znaju da neće naći posao, te tako rizikuju da neće odmah naći zaposlenje", kaže Malešević.

On smatra da se mora jačati saradnja između privrede i univerziteta, odnosno Ministarstva prosvjete i kulture, da bi se školovali kadrovi koji su potrebni.

Malešević je rekao da od naredne akademske godine budžetskih mjesta neće biti na nekim studijskim programima, među kojima je i geografija.

"Ove godine fininsiraćemo iz budžeta 35 odsto mjesta u Istočnom Sarajevu, nešto manje na Univerzitetu u Banjaluci, a za studijske programe za koje Ministarstvo smatra da ne treba da se finansiraju iz budžeta, sredstva neće biti izdvajana", naglasio je Malešević.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić rekao je novinarima da su senati dva državna univerziteta predložili da školarina za 2015/2016. godinu ostane na nivou prošlogodišnje školarine.

"U ovom trenutku prijedlog upravnim odborima dva javna univerziteta jeste da nema povećanja školarine, da bude na prošlogodišnjem nivou, te da taj prijedlog bude proslijeđen Vladi Srpske koja će donijeti konačnu odluku", naveo je Grujić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić smatra da je nepotrebno "podgrijana" atmosfera kada je riječ o povećanju  školarine, odnosno da je ispolitizovana.

On je rekao da svako pitanje ima optimalno rješenje ukoliko se razgovara, ističući da je sad bilo vrijeme da se razgovara o ovoj temi.

"Činjenica je da univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu ne stoje sjajno kada je riječ o budžetu i vlastitim sredstvima, ali smo se saglasili da nema potrebe da se povećava školarina", rekao je Stanić.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Borivoje Obradović rekao je da je na današnjm sastanku postignut visok stepen saglasnosti o školarini.

"Sviđa nam se što su sada ministar i rektori počeli govoriti sve češće ono što smo mi predlagali, prije svega uvođenje praktične nastave u visoko obrazovanje, odnosno tokom cijelog školovanja da bi student bio osposobljen po završetku fakulteta da se odmah zaposli", naveo je Obradović.

On je rekao da su predstavnici studentskih tijela upoznali ministra Maleševića o tome da su studenti protiv poskupljenja stanarine u domovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije