Društvo

Škole sve češće vode učenike na domaće turističke destinacije

Škole sve češće vode učenike na domaće turističke destinacije
Škole sve češće vode učenike na domaće turističke destinacije

BANJALUKA - Da bi mogao da zavoliš svijet, moraš prvo da upoznaš i zavoliš svoju zemlju, moto je kojim se obrazovne ustanove u RS sve češće rukovode kako bi se đaci što bolje upoznali sa domaćim turističkim potencijalima, ali i naučili ponešto o kulturi i istoriji svog okruženja.

Preporuke Ministarstva prosvjete i kulture RS, koje je ranijih godina sugerisalo školama da se izleti i ekskurzije realizuju na teritoriji RS, nisu bile obavezujuće, ali su ih ipak škole aktivno ispoštovale.

"Turistička organizacija RS i Ministarstvo trgovine i turizma posljednje dvije godine pripremali su programe za školske ekskurzije, izlete, škole u prirodi, koje su promovisali po školama. U dogovoru s Ministarstvom prosvjete i kulture osnovni cilj je bio da se naša djeca kroz prvenstveno škole u prirodi, gdje idu oni najmlađi, pa onda izlete i ekskurzije, upoznaju sa našim kulturnoistorijskim nasljeđem, prirodom, nacionalnim parkovima, rijekama, jer smo u toj oblasti prebogati", kazala je Nada Jovanović, direktorica TO RS.

Prema njenim riječima, želja im je i da djeca steknu osjećaj za ljepotu svoje domovine, što je i najvažnije, ali i da se poveća promet domaćih turista.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola iz Semberije, kazao je da su preporuke organizovanja izleta i ekskurzija u RS ispoštovane, a nedavno su sve škole iz njihove regije organizovale posjetu Donjoj Gradini.

"Pored toga, imamo i jednodnevne izlete i u Srbiju u Novi Sad i Beograd, gdje usput obilazimo i manastire. Cilj nam je ne samo da putuju, nego da steknu određena znanja i formiraju istorijsku svijest o prostoru gdje žive", kazao je Đurić.

Vesna Bogićević, direktorica Srednjoškolskog centra "Milutin Milanković" iz Milića, ističe da svaki put kada se organziju jednodnevni izleti to bude RS, a prošle sedmice organizovali su ekskurziju u Višegrad, koja nije bila predviđena godišnjim programom ali su zbog dobrih rezultata na takmičenju djeca išla na izlet.

"I našim godišnjim kalendarom, koji ćemo ozvaničiti u septembru, sigurno će biti planirane posjete znamenitostima u RS", rekla je Bogićevićeva.

Prema riječima jedne majke iz Gradiške, veoma je važno da se djeca još u osnovnoj školi upoznaju sa svojom zemljom i njenim prirodnim ljepotama.

"Još kad bi cijene izleta bile malo niže, bilo bi idealno da osnovci nauče o svom okruženju i turističkim potencijalima", kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije