Društvo

Školsko zvono označilo početak nastave u RS: Najveća radost na licima prvačića

Školsko zvono označilo početak nastave u RS: Najveća radost na licima prvačića
Foto: Jelena Đurđević | Školsko zvono označilo početak nastave u RS: Najveća radost na licima prvačića

BANJALUKA, TREBINJE - Nastava u školskoj 2017/2018. godini počela je u petak u svim školama u RS, izuzev u OŠ "Sveti Sava" u Zvorniku, gdje se završava sanacija školskog objekta i nastava će početi u ponedjeljak, a najveća radost je bila na licima prvačića.

Ove školske godine u 187 osnovnih škola u klupe je sjelo oko 92.000 učenika, dok će u 93 srednje škole nastavu pohadati oko 42.000 učenika.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS obezbijedilo je besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, za šta je izdvojeno 950.000 KM.

U Osnovnoj školi "Vuk Stefanović Karadžić" u banjalučkom naselju Borik upriličen je, kao i u mnogim školama širom RS, svečani prijem za đake prvake.

Šarenim udžbenicima i diplomi za prvake obradovala se i Hana Arbutina, koja je rekla da u školu želi ići i za vikend jer joj se dopala atmosfera već prvog dana.

"Naučila sam mnogo pjesmica, znam da pišem, da brojim, da crtam i jedva čekam ponedjeljak da dođem opet u školu", kazala je Hana.

Početku škole obradovala se i Janka Lukić, koja takođe već zna da broji i piše.

Prvake su u školu dopratili roditelji, braća, sestre, rođaci i, naravno, bake i deke, koji su došli kako bi uljepšali njihov najvažniji dan u školi.

"Moja kćerka je išla u vrtić, tako da je spremna za školu i jako je srećna zbog toga", rekla je Vera Rupar, majka Lane Ruparm koja je prvi put u školskim klupama.

Tatjana Vilendečić, direktorica OŠ "Vuk Stefanović Karadžić", kazala je da je svečani prijem za prvake upriličen kao i svake godine, te im poželjela sreću u daljem školovanju.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, početak nove školske godine u petak je ozvaničio u OŠ "Ivan Goran Kovačić", u kojoj su upisana tri odjeljenja prvačića.

"Početak školske godine 1. septembra možemo čestitati svim đacima, ali prije svega prvačićima", rekao je Radojičić.

Milenko Savičić, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić", rekao je da je ova školska ustanova reorganizovana.

"Nama je dovoljno da imamo dobre uslove za produženi boravak i za vaspitno-obrazovani rad djece u školskoj 2017/2018. godini", rekao je Savičić.

U Osnovnoj školi "Jova Jovanović Zmaj" u Trebinju takođe je održana priredba, koju svake godine u ovoj najbrojnijoj školi u gradu organizuju učenici starijih razreda svojim malim drugarima zajedno s lokalnim vlastima Trebinja.

U novoj školskoj godini je u ovu školu upisano 120 učenika, odnosno jedno odjeljenje više nego prošle godine.

Prvačiće je pozdravio i Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja, koji je mališanima poželio uspješno školovanje, istakavši da je ovo tek prvi njihov prag u životu koji treba da pređu sa srećom i radošću.

Milorad Dodik, predsjednik RS, uputio je čestitku, te najavio da će ove godine pomoći rekonstrukciju 30 škola.

Povodom početka nastave Dane Malešević, resorni ministar, uputio je čestitku i poželio đacima i prosvjetarima mnogo uspjeha i izuzetne rezultate u radu.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, čestitao je učenicima, nastavnicima i roditeljima početak školske godine, ističući da je budućnost Srpske u stvaranju što boljeg obrazovnog sistema i uslova za efikasnije školstvo. Najavio je da će na narednoj sjednici Narodne skupštine biti razmatran Nacrt zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Željka Cvijanović, premijerka RS, čestitala je početak nastave, posebno prvačićima, te poželila da sticanje znanja bude glavni motiv školovanja.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, rekao je da MUP nastavlja aktivno da radi na povećanju stepena bezbjednosti djece u saobraćaju.

Školstvo u RS

93

srednje škole

187

osnovnih škola

Vozači, oprez!

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, apelovao je u petak da svi učesnici u saobraćaju obrate pažnju na najosjetljive učesnike - prvačiće s obzirom na to da je početak školske godine.

"Tokom cijele godine organizujemo manifestacije koje imaju za cilj edukaciju i preventivu kako bi se povećala bezbjednost u saobraćaju", rekao je Trninić u Brodu, gdje je u Osnovnoj školi "Sveti Sava" ozvaničen početak republičke kampanje "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas".

92.000

osnovaca

42.000

srednjoškolaca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije