Društvo

Skoro 300 institucija nije radilo u sladu sa zakonom

Skoro 300  institucija nije radilo u sladu sa zakonom
Skoro 300 institucija nije radilo u sladu sa zakonom

SARAJEVO - Samo pola institucija i javnih preduzeća u BiH revidiranih u protekle tri godine radilo je u skladu sa zakonom pa ipak izostaje lančana reakcija tužilaštava, parlamenata i drugih, kao i sankcije za one koji krše zakone i fnansijsku disciplinu, istakli su danas iz nevladine organizacije „Centri civilnih inicijativa“ predstavljajući rezultate analize „Revizija javnih institucija u BiH - neiskorišteni potencijal“.

„Zakon mogućava da parlament traži smanjenje sredstava institucijama ili druge sankcije poput smjene kadrova, ali se u praksi to nije desilo. Od 573 izvještaja objavljena u tri godine negativno je 72, a sa rezervom 226. Državna revizija pak nije dala nijedno negativno mišljenje“, istakli su u CCI.

Napominju da javne institucije koje su kontrolisali uredi za reviziju dobrim dijelom ne realizuju preporuke revozora. A samih kontrola nema dovoljno.

„Institucije za reviziju koje postoje u BiH su nedovoljno kadrovski popunjene, sa 66 odsto kapaciteta. Glavni uzrok je neodobravanje dovoljno sredstava budžeta od strane vlasti“, rekao je Muris Bulić iz CCI.

Iz CCI ističu da je stoga mali procenat revidiranih javnih preduzeća u BiH. Bulić je kazao da državni i entitetski revizori treba da kontrolišu oko 2.400 institucija i javnih preduzeća, ali su za tri godine obavili tek 573 revizije.

„Dvije trećine preduzeća čiji je vlasnik FBIH bilo je bez revizije. Da je ona bila blagovremena možda bi se izbjegla sudbina da neka poput 'Krivaje' i 'Hidrogradnje' odu u stečaj. Od najvećih poreskih dužnika FBIH samo je jedan revidiran, 'Željeznice FBIH'. Glavna služba za reviziju RS je revizijom za tri godine pokrila samo šest odsto javnih preduzeća“, istakao je Bulić.

Naglasio je da je slično sa opštinama pa lokalne vlasti mogu raditi cijeli mandat da ne budu pokrivene revizijom. Ni revizija učinka nije na zadovoljavajućem nivou jer ih je za devet godina bilo svega 63, što je malo više od urađenog u Hrvatskoj za godinu dana. CCI izdvaja i činjenicu da su neki generalni revizori, koji trebaju biti nezavisni, članovi stranaka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije