Društvo

Skromno slavlje uz bogat osmijeh

Skromno slavlje uz bogat osmijeh
Skromno slavlje uz bogat osmijeh

BANJALUKA, SARAJEVO - Širom Bosne i Hercegovine Romi su danas obilježili svoj najveći praznik - Đurđevdan. Za razliku od prethodnih godina, slavlje je bilo nešto skromnije. No, uprkos tome smijeha i gostoprimstva nije nedostajalo.

Veselo je bilo i na Veselom brijegu u Banjaluci. Iako je slavlje bilo nešto skromnije, banjalučki Romi su, kako tradicija nalaže, molili za mir i zdravlje, a Đurđevdan je i simbol da je zima prestala i da dolazi ljeto.

Iako je prethodnih godina u naselju Veseli brijeg organizovana zajednička proslava, ove godine to je izostalo jer od gradskih vlasti nisu dobili novac.

Sada u ovom mjestu ima tek oko 16 domaćinstava, ali to ih ne sprečava da se okupe i jedni druge posjećuju. Šaćir Osmanović kaže da ove godine slavu proslavljaju lošije nego prethodnih godina, te ističe da je godinama unazad bila prava slavska trpeza što sada nije slučaj.

"Obavezno je bilo da se peče pečenje i okreće ražanj pred kućom. Tu su harmonike sa svih područja - iz Prijedora, Sanskog Mosta, Tuzle", prisjeća se Osmanović i dodaje da se nije moglo proći od okupljenog naroda.

I mještanka Veselog brijega Idžvida Ibrić priča da proslava Đurđevdana nije kao što je nekad bila.

"Tradicija je bila da se za Đurđevdan peče jagnje ili prase. U čijoj kući za slavu nema pečenja, zna se da je velika nevolja zakucala na vrata, ali zadnjih godina malo ko ga peče", rekla je Ibrićeva, te dodala da je Đurđevdan jedini dan kad se sjete tradicije. I u sarajevskom naselju Crni vrh je slavlje nešto skromnije nego ranije. Romi su ustali rano kako bi nabrali cvijeće koje potapaju u vodu zajedno sa crvenim jajetom. Tom vodom se poslije umivaju i kupaju, a kako je rekla Džemila Zahirović, crveno jaje predstavlja snagu, zdravlje i radost. Romi u Bijeljini obilježili su praznik simboličnim bacanjem vjenčića od vrbovog pruća u rijeku, ritualom koji simbolizuje ispraćaj zime i dolazak proljeća. Liturgijom u hramu svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama i slavskim obredom opština Istočna Ilidža je obilježila Đurđevdan, krsnu slavu i Dan opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije